14.02.2020 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Aikamatkalla Turussa

Kysyimme kolmelta turkulaistutkijalta, mihin kohtaan Turun historiaa he tahtoisivat piipahtaa, jos heillä olisi käytössään aikakone.

1. Mihin Turun historiaan hetkeen tahtoisit lähteä muutaman päivän turistimatkalle?
2. Mitä siellä tekisit?
3. Oliko vaikea valinta?

*

Veli Pekka Toropainen, historioitsija

1. Haluaisin mennä vuoteen 1599 Turun Suurtorin varrelle Brinkkalan taloa vastapäätä olleeseen Vanhan Hakolan kivitaloon, jossa kauppahuonetta johti esiäitini Karin Hakola. Hän oli tuolloin noin 70-vuotias, mutta edelleen liiketoiminnassa vieden ulkomaille tuotteitaan ja tuoden sieltä paluulastina esimerkiksi satuloita ja miekkoja sotaväen tarpeisiin. Toi hän kankaita, mausteita ja kaiken laista pikkutavaraakin. Ja avioitui vielä 75-vuotiaana 30-vuotisen nuoren miehen kanssa!

2. Haluaisin tutustua Kariniin ja hänen Turkuunsa, sillä hänen innostamanaan minusta tuli 1500- ja 1600-lukujen kaupunkitutkija. Ja Turku tietenkin keskiössä. Muuttaisin sen, että hän on ollut katsomassa varmaankin talonsa toisen kerroksen ikkunasta, kun vuonna 1599 mestattiin Kaarle-herttuan vastustajia Suurtorilla suoraan Karinin talon edessä. Muuttaisin tuomiot viime hetkellä karkotukseksi Ruotsin valtakunnasta, sillä se oli kuolemantuomion vaihtoehto.

3. Eipä ollut vaikea valita, sillä olen jo unissani ollut tuossa hetkessä Karinin taluttamana. Tulimme Luostarin Välikatua käsi kädessä torille, kun siellä mestattiin juuri. Näin kyllä Karinin vaatetuksen, mutta unessani hän itse oli kasvoton!

Ilari Aalto, arkeologi

1. Lähtisin varmaankin aivan varhaisimpaan kaupunkiin 1200-luvun lopussa. Tämä aikamatkakohde kiinnostaa, koska Turun kaupungin perustaminen on jatkuva keskustelunaihe. Tätä ajanjaksoa on harmillisen vaikea tavoittaa arkeologisesti, se on nimittäin säilyneenä hajanaisesti neljän metrin syvyydessä nykyisen kaupungin alla. Olisi mukavaa saada valaistusta siihen, minkälaiseen asutukseen kaivauksissa löytyneet 1200-luvun puolivälin hirsitalot liittyvät. Tuomiokirkko olisi todella kiinnostavaa nähdä, koska varhaisimman tuomiokirkon ulkonäöstä ei tiedetä yhtään mitään. Pyhän Olavin konventin alkuperäisestä sijainnista on ehdotettu yhtä sun toista, joten tarkistaisin senkin mielelläni.

2. 1200-luvun lopun Turussa tekisin kaupunkikierroksen (pienessä ja vasta rakenteilla olevassa kaupungissa se tapahtuisi melko nopeasti), katselisin hirsitaloja ja pihapiirejä. Katsoisin, miten kaupungin rakentaminen sujuu, mitä Turun paikalla on ollut ennen kaupunkia, millä tolalla tuomiokirkon rakentaminen on ja onko Pyhän Olavin dominikaanikonventti jo Kaskenmäessä. Samalla tutustuisin mielelläni lähiseutuihin, kävisin ainakin katsomassa rakenteilla olevaa Turun linnaa ja Koroistenniemen vanhaa piispankirkkoa. Erityisellä mielenkiinnolla tutustuisin tuomiokirkon ja linnan rakennustyömaihin.

Kyselisin mielelläni ihmisiltä heidän ajatuksiaan, mutta outo puhetapani aiheuttaisi todennäköisesti ongelmia. Vierailisin ehdottomasti kirkoissa ihailemassa alttareita, esineitä ja maalauksia ja osallistuisin johonkin hetkipalvelukseen. Etsiytyisin myös majataloon ja tutustuisin paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin. En missään nimessä haluaisi vaikuttaa asioihin: muutokset kaupungin varhaisvaiheessa voisivat tarkoittaa hyvin erinäköistä vuoden 2020 Turkua, niin mielelläni kun kertoisinkin paikallisille rokotteista ja penisilliinistä.

3. Oli! Ihan yhtä mielenkiintoista olisi päästä kurkistamaan keskiajan lopun Turkuun tai vierailemaan Pyhän Hemmingin autuaaksijulistamisjuhlassa 1514.

Rauno Lahtinen, kulttuurihistorioitsija

1. Olen aina halunnut käväistä legendaarisilla Turun Messuilla kesäkuussa 1929 katsomassa Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin Samppalinnanmäelle suunnittelemaa upeaa messuarkkitehtuuria. Ehkä jopa tapaisin siellä kyseiset arkkitehdit.

2. Messureissuun ei mene kuin yksi päivä. Toisena päivänä kipaisisin sammuttamassa Turun palon heti alkuunsa illalla 4. syyskuuta 1827 ennen kuin tuli ehtii levitä. Seuraavaksi lähtisin vielä kesäkuun puoliväliin 1965, soluttautuisin kaupunginvaltuuston kokoukseen ja estäisin raitiovaunujen lakkauttamisen.

Jos saisin vain katsella tapahtumia sivusta, niin voisin vaikkapa matkata pääsiäiseen 1809 seuraamaan keisari Aleksanteri I:n kunniaksi järjestettyjä juhlia. Tai Turun Akatemian vihkimispäivän juhliin heinäkuussa 1640.

3. Mieluisia tutustumisajankohtia on valtava määrä. Koluaisin mielelläni myös laitakaupungin katuja enkä keskittyisi pelkästään juhlahetkiin. En ehkä kuitenkaan uskaltaisi lähteä keskiajalle ilman kunnon rokotuksia ja todella kattavaa matkavakuutusta.

Roope Lipasti

Turun museokeskuksen järjestämä 3-6-luokkalaisten Aikamatkaklubi kokoontuu keskiviikkoisin 18.3., 8.4., 13.5., 10.6., 9.9., 7.10., 11.11. ja 9.12. kello 15.30–17 eri paikoissa ympäri Turkua. Ks. linkki ohessa.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti