24.02.2012 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Anagrammit apuun kuntaliitoksissa

Hallitus kaavailee kuntien yhdistämisiä vaikka pakolla, ellei muu auta. Turunkin alueesta haluttaisiin yksi suuri ja onnellinen kuntaperhe. Mutta mikä uudelle kaupungille nimeksi? Turkulaiset varmaankin haluaisivat, että suurkunnan nimi olisi esimerkiksi, ööö, Turku.

Samalla logiikalla on nimittäin toimittu ennenkin. Kun esimerkiksi Kaarina ja Piikkiö yhdistyivät, kunnan nimeksi tuli Kaarina (vaakunaksi sentään Piikkiön vaakuna). Kun Nauvo, Parainen jne yhdistyivät, kunnan nimeksi kokeiltiin Länsi-Turunmaata, mutta se ei miellyttänyt ketään, joten palattiin nimeen Parainen.

Tässä valossa Turku olisi siis luonteva valinta.

Mutta tasapuolinen ja demokraattinen se ei olisi. Tasapuolisin tapa nimetä uusi kunta olisi anagrammi. Käytettäisiin siis niitä kirjaimia kuin ennenkin, mutta eri järjestyksessä. Näin kenenkään nurkkakuntaisuus ei kärsisi enempää kuin kenenkään muunkaan.

Jos esimerkiksi Turku ja Lieto yhdistyisivät, nimeksi voisi tulla ”Kierot luut”, ”Kuoret tuli”, ”Euro kultti” tai ”Ero lukittu”.

Turusta ja Kaarinasta saisi ainakin  ”Unkari urakat”, ”Anarkia Turku”, ”Tuurin kakara”, ”Rankkaa tuuri”, ”Rantaa kirkuu”.

Jos taas Turku ja Raisio yhdistyisivät, nimestä tulisi oikein hieno: ”Tuuriroskia”, ”Kirousairut”, ”Rikostuuria”, ”Soturikuria”, ”Urostaikuri”, ”Roiku & Rasitu” tai ”Ori Rikastuu”.

Naantalin ja Turun avioliitostakin syntyisi kauniita nimilapsia: ”Tulkinta Auran”,  ”Kuntalain taru”, ”Kaulani Narttu”, ”Kaalin nuttura”, ”Atlantin kuura”, ”Kutina natural”, ”Kuntia narulta”, ”Tunnaria, kulta!” tai  ”Arki laantunut”.

Mutta hei! Jos ne kaikki yhdistyisivät, sitten vasta saataisiinkin nimien nimi! Tai ainakin pirun pitkä sellainen; maailman pisin on tällä hetkellä walesilainen Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Suomen pisin puolestaan Kristiinankaupunki.

Uusi Turun alueen suurkunta voisi olla anagramminimeltään esimerkiksi ”Koristeltua kouraani Ritani lainaa”. Tai vaikka ”Karsintaotteluun kiroaa Ari Liinaa”. Hyvänä ehdokkaana menisi myös ”Arkaluonteista okulaariin Rita nai”.

Vaan entäpä jos otettaisiin Maskukin mukaan kuntayhteistyöhön? Sitten voitaisiin kaikki asua kunnassa, jonka nimi olisi ”Riian akti: ratkaisuna ulkomaalaisnuoret”. Tai ”Ulkoasiainministerit kouraan, alkaa taru!” Tai elleivät ne kelpaisi, myös voisi toimia: ”Ulkoilmakonsertti ratkaisuina Auraa nai”.

Tosin ei tiedä, mitä auralaiset siitä miettisivät.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti