26.05.2006 | Teksti: Matti Mäkelä

Antikannattamisen puolustuspuhe

Jalkapallon MM-kisoista voi nauttia, vaikka 32 maan joukosta ei omaa suosikkia löytyisikään. Yhtä hyvin kisatunnelmaan pääsee antikannattamisella, jossa riemun ja ilon hetkiä tuottavat oman inhokkijoukkueen vastoinkäymiset ja epäonnistumiset.

Monelle inhokkilistan kiistaton ykkönen on Saksa. Syitä tähän löytyy antifanin mielestä loputtomasti: tylsä, puolustusvoittoinen ja ruma peli, ikuiselta näyttävä onni rangaistuspotkukilpailuissa…

”Yksi nimi riittää: Jürgen Klinsmann. Taitava ja lahjakas pelaaja, jonka näyttävät kaatumiset rangaistusalueella lienevät epäurheilijamaisinta, mitä jalkapallokentillä on koskaan nähty.”
(Mies, 51 vuotta)

”Saksa ja Ranska pelasivat joskus 80-luvulla jatkoaikaa MM-kisojen välierissä ja ranskalaispelaaja pääsi läpi. Saksan maalivahti ei edes yrittänyt napata palloa vaan iski ranskalaisen nyrkeillään sairaalaan. Ottelun jälkeen hän lupasi naureskellen ostaa uhrilleen uudet tekohampaat.”
(Nainen, 39 vuotta)

Myös Italialle menestymättömyyttä toivovien joukko on laaja. Yleensä saapasmaata kohtaan tunnettu vastenmielisyys johtuu maan puolustusvoittoisesta taktiikasta, mutta toki Italiaa voi vihata muistakin syistä: ”En ole vieläkään antanut italialaisille anteeksi sitä, että he pudottivat vuoden 1982 MM-kisoissa Espanjassa jatkosta Brasilian, jolla oli tuolloin ehkä kaikkien aikojen luovin ja upeinta jalkapalloa pelannut joukkue. Sen ainoa ongelma oli koulupeleistä tuttu laitetaan lihavin ja lahjattomin maaliin -strategia.”
(Mies, 42 vuotta)

Monen suomalaisen sydämessä on aina erityinen paikka Englannin maajoukkueelle. Ei kuitenkaan kaikilla: ”Miten joku voi pitää englantilaisesta jalkapallosta, missä koko peli perustuu pitkä päätyyn ja perään -taktiikkaan? Yhtä kiinnostavaa on katsoa nukkuvaa koiraa tai seurata maalin kuivumista.”
(Mies, 54 vuotta)

Jos omaa inhokkia ei muuten löydy, niin aina on olemassa Ruotsi.
”Yhdysvalloissa Ruotsi raivasi tiensä aina välieriin saakka. Onneksi tie nousi pystyyn Brasiliaan vastaan. Olin vannonut, että jos Ruotsi jollakin käsittämättömällä onnenkantamoisella voittaa, en katso enää koskaan jalkapalloa.”
(Mies, 33 vuotta)

Matti Mäkelä

Jalkapallon MM-kisat Saksassa 9.6.-9.7.2006

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti