26.05.2006 | Teksti: Kari Tuomi

Auran lautturi

Uidessamme Aurajokea satamalta yläjuoksulle, tulee vastaan muutama asia, jotka hämäävät meitä luulemaan olevamme tuonnempana.

Joilta nähtyinä kaupungit ovat erilaisia. Mitä erilaisempia puolia kaupunki pystyy itsestään näyttämään, sitä kaupungimpi se on, sitä tuonnemmaksi se virallisista kasvoistaan meidät toviksi laskee.

Aurauintia jatkaessamme tulevat vastaan kurjet ja purjelaivat, Turun ykköslähiö ja Turun mahtava oopperatalo. Vastaavuuksia ovat muut kuuluisat joet ja metropolit täynnä. Heti niiden jälkeen seuraa kummajaisuus, johon uimari on vähällä puskea kiinni, Föri.

Pariisissa Seineä vastavirtaan polskiessamme tulee monen mutkan ja monumentin kautta eteen saari, jolla on kuulu ja karismaattinen katedraali. Saari on Île de la Cité, josta koko Pariisi on aikanaan levittäytynyt, kirkko on Notre Dame.

Rooman Tiber-jokea myötävirtaan räpiköidessämme tuo Vatikaanin Castel Sant’angelo mieleemme Turun linnan pyöreän tornin, mutta tärkeintä on tällä kertaa saari, johon uimari lopulta tömpsähtää, Isola Tiberina. Silläkin saarella on kirkko, pari, mm. Turun Tuomiokirkkoa hyvin vähän muistuttava San Bartolomeo.

Tornit ja monumentit eivät kuitenkaan ole mitään, jollei paikalla ole hyvää karmaa. Seinessä ja Tiberissä on sellainen, hyvän karman saari, jolla hyvän karman kirkko.

Föri ei ole saari, siitä ei äkkiseltään ole kirkoksi, mutta onko sillä hyvän karman aura? Ehdottomasti, sillä Förin tarkoitus on pyyteettömästi auttaa kanssakulkijoita ja antaa väsyneille huoahduksen sija, virkistys. Föri ei pyydä hintaa, edes kolehtia, se vain kolisee.

Vaikka Förillä on tunnettu historiansa, tuntuu se karmansa vuoksi monumentaaliselta muistomerkiltä ajasta ja kulttuurista, joka on syntynyt mitä luonnollisinta tietä, itsestään. Föri on polku. Se ei ole tekemällä tehty, eikä sen karmaa voi poistaa kuin poistamalla lautta kokonaan, jolloin Auraan jää kammottava musta aukko.

Karismaattiseksi väitetty, mutta tekemällä tehty, täytyy myös kuluttamalla kuluttaa, tuijottamalla erinomaiseksi tuijottaa ja lopulta, asiain kehnon tilan paljastuttua, oikein niin maan unohtamalla unohtaa.

Kari Tuomi

Kuljeskelutehtävä (kansainvälisten situationistien henkeen)

Hanki itsellesi vieraan kaupungin, esimerkiksi Barcelonan, Riian, Helsingin, Pariisin
tai Rooman kartta. Merkitse karttaan piste, jonne haluaisit päätyä, ja sen jälkeen piste,
jossa kuvitteellisesti olet. Avaa ovi ja lähde kulkemaan oman kaupunkisi katuja seuraten
vieraan kartan ohjeita.

Meiju Niskalan Olet tässä (Turku) teoksesta. Kustannusosakeyhtiö Avain, 2006. © Meiju Niskala

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti