Vuonna 1901 tehty tulkinta nahanpalasta, joka löytyi rakennustöiden yhteydessä nykyisen museon naapuritontilta.
23.03.2012 | Näyttely

Esineet kertovat

Maanalaisessa Aboa Vetuksessa avattava Tiedon taustalla -näyttely kertoo, millaisia tulkintoja museon raunioista ja esinelöydöistä on esitetty aikojen kuluessa – ja miksi.

Museon paikalla on tehty arkeologisia kaivauksia 1900-luvun alkupuolelta lähtien, jo kauan ennen 17-vuotiaan museon perustamista.

Vuonna 1901 konsuli Rettigin tontilla, nykyisen museon naapurissa, tehtiin rakennustöitä. Rakennustyön tuoksinassa kaivausmaata kuljetettiin läheiselle Samppalinnan mäelle, jossa sen ajan museoviranomainen tutki kasan arkeologisten löytöjen varalta. Tulkinnat löydetyistä esineistä saattoivat olla pitkälle vietyjä, kuten ornamentein koristellun nahanpalan määrittäminen laukun osaksi. Toisaalta löytöluetteloon kirjattiin myös "omituisia esineitä".

Sata vuotta sitten tutkijoilla oli käytössään aivan erilaiset tutkimustavat ja niiden taustalla vaikuttaneet periaatteet kuin nykyään. Arkeologian menetelmät ovat kehittyneet valtavin askelin ja muutosta on tapahtunut myös siinä, millaisia asioita maasta otetaan talteen. (tj)

Tiedon taustalla – löytöjen tutkimushistoriaa, Aboa Vetus 23.3.-9.9.2012.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti