Hieno vuosi 2016
Monien mielestä parasta loppuaan lähestyvässä vuodessa on se, että asiat ovat sentään paremmin kuin ensi vuonna. Tällaisen ajattelemattoman loanheiton vuoksi on paikallaan muistuttaa, että kaikesta huolimatta edessämme on todennäköisesti kaikkien aikojen upein 16-loppuinen vuosi ihmiskunnan historiassa.
Tarkastellaanpa siis tämän ja ensi vuoden huolenaiheitamme hiukan laajemmassa perspektiivissä.
Suomen talous on kurjassa jamassa.
Toki työttömiä on aivan liikaa ja talouskasvussa on paljonkin toivomisen varaa, mutta silti Suomi on edelleen Maailman talousfoorumin mukaan maailman paras maa, kun mittatikkuna on asukkaiden inhimillinen pääoma. Innovatiivisuudessa sama säätiö rankkaa Suomen niin ikään ykköseksi ja kilpailukyvyssä neljänneksi. Sata vuotta sitten, vuonna 1916, Suomessa säännösteltiin elintarvikkeita ja seuraavina parina vuotena tilanne huononi entisestään ja nälkää nähtiin monin paikoin. Niin pahaksi tilanne ei sentään mennyt kuin 1316, jolloin joidenkin arvioiden mukaan jopa neljännes koko Pohjois-Euroopan asukkaista kuoli nälkään.
Venäjä sotii Ukrainassa ja sen ulkopolitiikka on arvaamatonta.
Ukrainan tilanteesta, Syyrian pommituksista ja informaatiosodankäynnistä huolimatta tässäkin asiassa on menty parempaan suuntaan. 1916 Venäjä oli mukana ensimmäisessä maailmansodassa, sortotoimien kiihtyessä suomalaisia kiusasivat trollien sijaan santarmit ja Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan strategioiden laadinnassa keskeisessä roolissa oli sekapäinen munkki Grigori Rasputin. 1716 puolestaan venäläismiehitys syyllistyi tuon ajan Isis-tyyliin siviilien joukkomurhiin, ryöstelyyn, orjatyövoiman käyttöön ja historiallisesti arvokkaiden rakennusten tuhoamiseen. Suomalaiset olivat itse tehneet samaa vajaat sata vuotta aiemmin Saksassa.
Pakolaiset vyöryvät Eurooppaan ja jopa Suomeen.
Ajatellaan positiivisesti. Kertoohan se sentään jotakin maamme vetovoimasta, että tänne kannattaa tulla kauempaakin! Esimerkiksi kansainvaellusten aikaan Attilallakaan ei tullut edes humalapäissään mieleen ratsastaa hunnilaumoineen Suomeen. Muuallakin Euroopassa on nähty aiemmin paljon hallitsemattomampaa maahanmuuttoa. Vuonna 416 visigootit ottivat valtaansa ison osan Espanjaa. Jos sana olisi tuolloin tunnettu, visigootteja olisi kutsuttu elintasopakolaisiksi helvetistä.
Eurooppa on kriisissä.
Nykyisessä kriisissä on aiempiin verrattuna se hyvä puoli, että ratkaisua ei etsitä verestä ja raudasta. Vuonna 1916 käytiin ensimmäistä maailmansotaa, jossa kuoli noin 16 miljoonaa ihmistä. Suuri osa heistä kuoli sen vuoksi, että tuohon aikaan esimerkiksi armeijan johtamiseen riitti Englannissa meriitiksi Etonissa opiskelu. Vuonna 1816 Ranskan vallankumouksen ihanteet oli haudattu syvälle eurooppalaisten taistelutantereiden mutaan ja takaisin valtaistuimilleen nostetut kuninkaalliset uskoivat edessä olevan ikuiseen yksinvaltiuteen vihkiytynyt Eurooppa.
Ilmastonmuutos tuhoaa koko ihmiskunnan.
Vuonna 65 500 016 eKr. suuri asteroidi törmää maahan Jukatanin niemimaalla. Dinosaurukset eivät nähneet tuhon tulevan, eikä heillä ollut myöskään mitään mahdollisuuksia sopeutua muuttuneeseen maailmaan. Toivottavasti vuonna 2016 ja sen jälkeen löytyy riittävän viisaita kansalaisia, poliitikkoja ja insinöörejä, jotka varmistavat, että vuosi 2116 on vielä vuotta 2016 sädehtivämpi jalokivi ihmiskunnan historiassa.
Matti Mäkelä