Ihmeiden aika?
TPS ei ole uuden jääkiekkokauden suursuosikkeja. Kovan työn takana on myös Suomen voitto helmikuun neljän maan turnauksessa Pohjois-Amerikassa. Millaista ihmettä näiden molempien toteutuminen vaatisi?
Ensin täytyy määritellä ihme. Wikipedian mukaan ihme on ”yliluonnollinen, selittämätön asia tai tapahtuma, jonka aiheuttajana pidetään jumalolentoa”.
Jääkiekon historiassa on kanonisoitu ainakin kolme ihmettä: Yhdysvaltain koulupoikien olympiakulta 1980, TPS:n liigamestaruus 2010 ja Suomen MM-kulta ”kaikkien aikojen huonoimmalla joukkueella” 2019. Jos viimeisen 44 vuoden aikana ihmeitä (tai ainakin hyvin epätodennäköisiä asioita) on tapahtunut kolme kertaa, niin kahden sellaisen osuminen yhteen kauteen tuntuu epätodennäköiseltä. Samaa mieltä ovat vedonlyöntitoimistot, jotka antavat keskimäärin Tepsin voitolle viiden prosentin todennäköisyyden ja Suomelle viidentoista. Näillä luvuilla molempien toteutumisen todennäköisyys on vaivaiset 0,75 %.
Mistä tähän mahdottomalta näyttävään yhtälöön löytyisi lohtua. Aloitetaan sillä, että on sitä ihmeellisempiäkin asioita tapahtunut. Ennen valioliigakauden 2015-16 alkua Leicester Cityn odotettiin voittavan mestaruuden 0,02 % todennäköisyydellä (vedonlyöntitoimistojen mukaan tämä oli siis yhtä odotettavaa kuin Elviksen löytyminen elossa). Keväällä 2016 se oli kuitenkin todellisuutta (Leicesterin mestaruus siis, Elvis lienee edelleen kuollut).
Toivoa tuo myös katolinen kirkko, jonka mukaan ihmeitä tapahtuu tämän tästä eli viimeisen 2000 vuoden aikana keskimäärin seitsemän kertaa joka vuosi. Laskelma perustuu pyhimysten lukumäärään (7000) ja tuon aseman saavuttamiseksi vaadittavien ihmeiden määrään (minimi 2). Eiköhän tähän joukkoon pitäisi kaksi jääkiekkoihmettäkin mahtua.
Lisäksi kannattaa muistaa, että ihmeillekin löytyy usein selityksensä. Esimerkiksi USA:n 1980 ja Suomen 2019 joukkueet olivat materiaaliltaan heikompia kuin pahimmat vastustajat, mutta pitkään yhdessä olleet joukkueet pystyivät hyvällä joukkuepelillä ja -hengellä kääntämään tiukat ottelut voitoikseen.
Samaa muistuttaa kanadalaisen Hockey Newsin kolumnisti Adam Proteau: ”Suomalaiset ovat tunnettuja älykkäästä joukkuepelistään ja hyvästä valmennuksesta. Suomen voitto olisi valtava yllätys, mutta sitä varten he ovat pelaamassa.”
Vielä paremmalta tilanne vaikuttaa, jos tyytyy vain yhteen mestaruuteen. Sen, että joko TPS tai Suomi voittaa, todennäköisyys on jo lähes 20 %. Ei supersuuri, mutta kuitenkin yli kaksi kertaa suurempi kuin esimerkiksi sen, että samaan vuoteen (2016) osuvat Brexitin ja Trumpin presidentiksi valinnan kaltaiset poliittiset katastrofit (liittyiköhän Leicester Citykin tähän jotenkin?).
Tepsin puolesta puhuu myös se, että joukkue on ennenkin saanut apua korkeammilta voimilta, ainakin jos on uskominen HIFK:n ex-maalivahti Tim Thomasia. Näin hän kuvaili vuonna 1999 Tepsin mestaruuden ratkaissutta Mika Alatalon keskiympyrästä maaliin ampumaa onnenkantamoista: ”Tänä vuonna ei mestaruutta HIFK:lle suotu. Olihan se TPS:n maali selvä merkki Jumalalta.”
Teksti: Matti Mäkelä
Kuvankäsittely: Petteri Mero
Jääkiekon SM-liiga alkaa 10.9. TPS:n ensimmäinen kotiottelu K-Espoota vastaan 14.9.
The NHL 4 Nations Face-Off 12.-20.2.2025 (pelipaikkoina Montreal ja Boston).