Li Anderssonin Turku on vaihtoehtoja täynnä
Li Andersson viihtyy ihmisten keskellä.
1. TVO
Se on tärkeä osa Turun kulttuuriskeneä. TVO:lla on meininki josta tykkään, omaehtoista ja vähän erilaista – kiinnostavaa ja kuitenkin sellaista johon ei tarvita kauheasti rahaa. Käyn siellä keikoilla kun ehdin. Itse opiskelen toisessa yliopistossa enkä kuulu osakuntaan, mutta tänä vuonna olin kyllä juhlapuhujana heidän juhlissaan.
2. Samppalinnan maauimala
Se on lempipaikkani liikkua Turussa kesällä, sillä siellä on ihmisiä niin laidasta laitaan, kaikenlaisia ja kaikenikäisiä. Se on semmoinen hengailupaikka, jossa voi olla koko päivän. Jokirantakin on kiva, mutta siellä käydään syömässä tai kahvilla – Samppalinnassa voi vain oleilla ja viettää päivää. Sitä voisi vähän kyllä kunnostaa paremmaksikin… Nykyään käyn siellä ihan uimassa, mutta nuorempana siellä tuli enemmän myös löhöiltyä porukalla.
3. Ruissalon venetelakka
Kävin yhtenä sunnuntai-iltana pyöräretkellä Ruissalossa. Siellä oli telakan kohdalla kyltti että ”Tanssit tänään”. Ajattelin, että kyltti on varmaan vanha, mutta niin vain siellä oli oikein kunnon humpat! On mukavaa että paikka on käytössä ja täyttää monenlaisia tarpeita, toivottavasti se myös pysyy sellaisena. Itse kävin siellä H2Ö-festareilla – tykkään sen tapahtuman filosofiasta: ei isoja nimiä, kiinnostava musiikkia, taide vahvasti mukana. Ja ennen kaikkea se yllättävyys – alue on osa sitä kokemusta. Sieltä voi löytyä vaikka piilolava, josta ei tiennytkään!
4. Pääkirjaston lehtilukusali
Se on mun työhuoneeni aina kun olen Turussa. Oli sääli, että lähikirjastoja lopetettiin, mutta toisaalta pääkirjasto on onnistunut. Tykkään työskennellä kirjastossa, koska siellä on samaan aikaan ihmisten keskuudessa ja kuitenkin yksin. Aika rauhassa saan työskennelläkin – toki ihmiset tulevat myös juttelemaan, mutta ei se haittaa. Enhän minä tätä työtä edes voisi tehdä elleivät tulisi.
5. Kirjakahvila
Se on Turulle, Suurtorille ja mulle tärkeä paikka. Kirjakahvila on mukavan monipuolinen paikka. Kirjojen ja kahvin lisäksi sisäpihakeikkoja, ulkoilmaelokuvia ja vaikka mitä. Itse olen ollut siellä paljon poliittisissa merkeissä ja sitten tietenkin ihan asiakkaana.
6. Keskusta
Olen asunut Turussa koko ikäni, aina keskustassa. Nykyään olen Turussa jopa enemmän kuin ennen vaaleja, jolloin viikonloput yleensä menivät Vasemmistonuorten jutuissa muualla. Kansanedustajana on selkeämmät työajat. Minulla on myös yöpymismahdollisuus Helsingissä. Olen vähän huono heräämään aamuisin, joten jos voin välttää seitsemän junan, kernaasti jään yöksi Helsinkiin. Ja ei: en ole koskaan asunut isäni lehtitalossa Hirvensalossa. Sen rakentaminen kesti kymmenen vuotta ja olin jo lentänyt omilleni kun se valmistui. Mulle se on enemmän sellainen rentoutumisen paikka.
7. Kauppahalli
Kauppahalli on ylipäänsä aika onnistunut paikka, vaikka lounasaikaan saattaakin olla vähän tungosta. Oma suosikkini siellä on Roots Kitchen. Sieltä saa värikkäitä annoksia niin kasvisruokaa kuin vegaanivaihtoehtojakin. Itse olen kasvissyöjä. Tietenkin myös Rantakadun ravintolat ovat kivoja: siellä kesällä varsinkin näkee sen kuinka ihmiset kuljeskelevat muuten vain – ruotsiksi sellaiselle toiminnalle on hyvä sana: att flanera. Siinä on sellaista eurooppalaisen kaupungin meininkiä.
8. Kakolanmäki
En ole mikään himoliikkuja, mutta sen verran liikun, että pysyn kunnossa eikä pää hajoa. Tykkään liikkua ulkona, lenkkeillä tai vaikka pyöräillä. Usein teen sellaisia ekstempore-retkiä. Kakolanmäki on kiva määränpää: sinne kun kiipeää voi istahtaa vaikka katselemaan mahtavia maisemia. On myös jännä nähdä, millainen siitä nyt tulee.
9. Konsulin talo
Valtuutettuna olen siellä oikeastaan enemmän kuin kaupungintalolla – ryhmät kokoontuvat siellä. Ei se ole mitenkään erityisen rakas paikka, mutta siellä tulee vietettyä paljon aikaa. Tällä vaalikaudella mun mielestä tärkeimmät asiat Turussa ovat liikenneratkaisujen kehittäminen – se raitiotie! Toinen on korkeakoulutuksen ja työllisyyden kehittäminen. Ongelmana on, että korkeasti koulutetut muuttavat täältä töiden perässä pois.
10. Åbo Akademi
Isä (joka on taiteilija) sanoi minulle joskus nuorena, että ryhdy miksi ikinä tahdot mutta älä taiteilijaksi. Opiskelen nyt sitten – olen valmistumassa – Åbo Akademissa kansainvälistä oikeutta ja venäjää. Venäjästä on ollut paljon hyötyä esimerkiksi kesätöissä: se on antanut melkoisen etulyöntiaseman. Suomessa luullaan, että venäjää tarvitaan vain itärajalla mutta ei se niin ole.
11. Nuorisotalo Aurakadulla
Teininä kaveriporukka oli minulle tärkeä, ja hengailimme usein Aurakadun ruotsinkielisellä nuorisotalolla jokirannan tuntumassa. Myös Hansakortteli tuli tutuksi. Koulun hoidin aina hyvin, lukion kävin Katedralskolanissa. Politiikka alkoi kiinnostaa pikku hiljaa ja 16-vuotiaana liityin Vasemmistonuoriin. Politiikka veti mukaansa samoista syistä kuin se edelleen kiinnostaa: että asioita ei ole hoidettu oikeudenmukaisesti – ei Suomessa eikä globaalisti. Tulonjako- ja ympäristökysymykset ovat minulle niitä läheisimpiä.
Haastattelu: Roope Lipasti
Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.