Piispa Rothovius (Lassi Lehtonen) kuvauksissa Tuomiokirkossa. (Kuva Anssi Riihimäki)


25.02.2022 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Turun historiaa draamadokumenttina

Vox Turku visualisoi kaupungin historiaa elokuvan keinoin.

Viimeisen vuoden aikana Youtubeen on kuin vaivihkaa alkanut ilmestyä pieniä parinkymmenen minuutin ja nykyään jo 40 minuutin osin dramatisoituja pätkiä Turun historiasta. Uusin käsittelee Daniel Jusleniusta, mutta mukana on ollut myös Bryggmania ja jokivarren historiaa sekä esimerkiksi jakso Turun piispa Rothoviuksesta.

– Jaksoja on tarkoitus tehdä 25. Viisi jaksoa per kausi – olen televisiosta huomannut, että se kuudes kausi on aina huono joten ei tehdä sitä, nauraa hankkeen primus motor, Aleksi Kauppinen.

Vox Turku –nimellä kulkevat historiapalat ovat hänelle itselleen sekä askel elokuvallisen ilmaisun uralle, että ihan perinteistä tiedeviestintää: tehdään tutuksi kiinnostavia henkilöitä, asioita ja ilmiöitä Turusta. Mukana haastateltavina jaksoissa onkin tuttuja tieteilijöitä: Ilari Aalto, Kaisa Häkkinen, Timo Vuorisalo, Rauno Lahtinen ja niin edelleen.

Toimittaja Aleksi kauppinen ja tietokirjailija Rauno Lahtinen. (Kuva: Anssi Riihimäki)

– Ei tällaista audiovisuaalista kaupunkihistoriaa ole tehty käsittääkseni missään. Ja Turku on tietenkin hedelmällinen kaupunki, koska suuri osa Suomen historiaa on nimenomaan Turun historiaa.

Draamaa kohti!

Kauppinen määrittelee itsensä kulttuurintutkijaksi. Hän on alun perin Oulusta, mutta valmistunut Turun yliopistosta uskontotieteestä, minkä lisäksi hänellä on myös muusikko- ja harrastajateatteritaustaa, joten rakkaus elokuvalliseen ilmaisuun tullee sieltä. Vox Turku lähti liikkeelle pari vuotta sitten: ensimmäinen vuosi tehtiin ihan puhtaasti talkoilla, viime vuonna saatiin jo rahoitusta Kulttuurirahastolta sekä Turku 2029 –säätiöltä.

– Ensimmäinen vuosi oli vaikea, mutta päätimme, että kun teemme viisi hyvää pätkää, niin se toimii sitten käyntikorttina ja niin kävikin. Ydinryhmässämme on minun lisäkseni kuvaaja-leikkaaja, puvustaja, maskeeraaja, äänisuunnittelija sekä graafikko. Lisäksi on tietenkin näyttelijöitä ja tärkeänä osana taustalla suunnitteluryhmä ideoimassa ja auttamassa. Siihen kuuluu yliopiston tutkijoita.
Vox Turun tarkoituksena on tehdä dokumenttidraamaa, jossa faktat ovat kohdillaan, mutta jossa on mahdollisuuksien mukaan draamaksi väritettyjä kohtauksia:

– Ensimmäisissä jaksoissa draamallistettuja kohtauksia on 5-7 prosenttia mutta nyt jo 35-40. Tavoite on kulkea siihen suuntaan, vaikka se tietenkin myös maksaa enemmän. Hieman tässä on myös tasapainottelua, sillä toki tämän tarkoitus on myös tehdä tieteilijöitä tutuksi.

Turun vuosikymmen

Jaksojen käsikirjoitukset ovat Kauppisen käsialaa, joskin suunnitteluryhmä tietenkin auttaa ja myös korjaa, ettei tule väitettyä mitä sattuu.

– Tämä on vähän niin kuin gradua tekisi: ensin on aineiston hankkimista ja kun sitä on kylliksi niin että tulee ähky, aletaan karsimaan, katsellaan millaisia teemoja nousee. Sitten kirjoitetaan, hankitaan näyttelijät ja haastateltavat, mietitään kuvauspaikat ja tehdään. Yhteen jaksoon menee reilut kaksi kuukautta.

Tämän vuoden projekti on hankkia julkaisija ohjelmalle, sillä pelkkä Youtube-kanava on hankala ja huomaamaton. Ylipäänsä Kauppinen muistuttaa, että on eri asia tehdä hyvä tuote ja osata kertoa siitä.
Ja löytyy miehellä pidempiaikainen haavekin:

– Tämä vuosikymmen on pyhitetty Turulle. Me teemme sarjan valmiiksi, ja sitten minulla on toiveena, että siitä materiaalista nousisi kolme suurempaa aihetta, joista jokaisesta voisi tehdä pitkän historiallisen draaman.
Sitä odotellessa sarjavuorossa on tänä vuonna ihan ensiksi tarina Kirppu-nimisestä turkulaistuneesta hevosesta, joka on yksi neljästä suomenhevosten kantaoriista.

– Ludvig Fabritius löysi ja osti sen Rovaniemeltä 1800-luvun lopulla ja toi Turkuun. Hän ryhtyi jalostamaan hevosia täällä ja puhui myös paljon niiden hyvinvoinnin ja arvostuksen puolesta. Kirpusta tuli sittemmin ravikuningas. Raviurheilu ylipäänsä linkittyy Turkuun, sillä ensimmäiset ravikilpailut juostiin Aurajoen jäällä 1817, Kauppinen kertoo.

Teksti: Roope Lipasti

Vox Turku –kanava löytyy Youtubesta, yllätys yllätys, hakusanalla ”Vox Turku”.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti