23.11.2012 | Talvilehti - Matti Mäkelä

Joulutarinoita

Monet kirjailijat ovat kirjoittaneet oman joulutarinansa, vielä useammat eivät. Tässä katkelmia syystä tai toisesta kirjoittamatta jääneistä joulun hengen ylistyksistä:

”Kun joulupukki heräsi levottomista unistaan, hän huomasi muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi.”
Franz Kafka

”Vladimir: Oletko varma, että se oli juuri tämä ilta?
Estragon: Joulupukki sanoi eilen, että huomenna hän tulee.
Vladimir: Mitä jos hän ei tulekaan?
Estragon: Taisin kuulla hänen poronsa äänen.
Vladimir: Haluatko porkkanan?”
Samuel Beckett

”Istuin baaritiskillä illan kolmas gimlet edessäni. Katselin baarimikkoa, joka kuivasi laseja välinpitämättömästi. Olimme baarissa kahdestaan. Vain kaupungin yksinäisimmät sielut viettävät jouluaattonsa baarissa, ajattelin.
Samalla hetkellä tuntematon kaunotar astui sisään ja vilkuili ympäriinsä kuin jotakuta etsien. Lopulta hän käveli baaritiskille.
Hän huokui uhkaa, salaperäisyyttä ja lupausta. Jos olisin silloin tiennyt, mitä tiedän nyt, olisin tyhjentänyt lasini ja juossut ulos. Sen sijaan nousin tuoliltani ja lähestyin kaunotarta.”
Raymond Chandler

”Heräsin joulupäivänä. En muistanut edellisestä illasta mitään. Paitsi sen, että olin tapellut joulupukin kanssa. Joulupukki oli purrut minua korvaan. Joulupukin naisystävä oli jäänyt sänkyyni.
Nousin ylös. Kävin kusella ja oksentamassa. Join pullollisen glögiä. Panin joulupukin naisystävää.
Menin uudestaan oksentamaan. Join lisää. Joulupukin naisystävä nousi sängystä juomaan kanssani.”
Charles Bukowski

”Kaikki nämä lahjat olen antanut minä, Sinuhe, egyptiläinen, ja vain itselleni minä olen nämä lahjat antanut. Säilytän huolellisesti nämä saamani viisitoista lahjaa ja Muti on punonut palmunkuidusta jokaiselle lahjalle kestävän kapalon ja kapaloissaan suljen nämä lahjani hopeiseen lippaaseen ja hopealippaan suljen kovasta puusta tehtyyn lippaaseen ja puulippaan suljen kuparilippaaseen…”
Mika Waltari

”Taloustieteen Chicagon koulukunta keksi nobelisti Milton Friedmanin johdolla joulun osana liberalistista salajuontaan riistääkseen kehitysmaita ja tavallisia kuluttajia.”
Naomi Klein

”Tänä jouluna tarjolla on vain verta, hikeä ja kyyneleitä. Jouluvalmisteluihinkin oli vaikeaa saada väkeä mukaan. Onneksi muutama sentään lähti ja monet saavat olla kiitollisia niin harvoille.”
Winston Churchill

”Keskipäivään kiivennyt jouluaaton aurinko lämmitti mättäillä makaavia tonttuja. Hiljaa häipyi joulupukin reen lonkutus kaiken nielevään kaukaisuuteen. Väsyneet tontut nukkuivat. Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä myötätuntoa tuntien.
Aika velikultia.”
Väinö Linna

”Vaiva niiden, jotka eivät kilttejä olleet,
korviini jo kuuluu, tuska suuri ja vaikerrus,
tontut julmat, hijoo hammasta,
tutkii synnit, tonttulakillansa rangaistuksen määrää.”
Dante Alighieri

”Olin jouluaattona kuusitoista tuntia töissä. Sen jälkeen murehdin hetken ruotsalaisen yhteiskunnan surkeaa tilaa, söin keskinkertaista pastaa italialaisessa ravintolassa, join itseni humalaan ja palasin töihin nukuttuani kaksi tuntia.”
Henning Mankell

”ffriississssonnnng viheltää joulupukki jossain porolaumalle voimaa noissa elukoissa kuin isoja jättiläisiä kaikki kotona jo odottamassa miesparat jotka työn takia koko jouluillan poissa vaimon ja lasten luota ja naisparat jotka poissa lailla yhtä.”
James Joyce

”Joulupukki olen minä.”
Ludvig XIV

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti