Ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Franzén näyttelee itse Pete-pojan (Olavi Angervo) biologista isää omaelämänkerrallisessa tarinassa.


06.09.2013 | Elokuva-arvostelu

Kaikki pelissä

Peter Franzénin esikoiselokuva, hänen omaan samannimiseen esikoiskirjaansa (Tammi 2010) perustuva Tumman veden päällä on paitsi vakuuttava kuvaus lapsuudesta väkivallan uhan alla, myös vaikuttavinta ja merkityksellisintä kotimaista fiktioelokuvaa vuosiin.

Pete-pojan perheessä asuu äidin, siskon ja isäpuolen lisäksi mielikuvituskaveri Vetsonpetso. Vetsonpetso on apuna, kun tunnelma muuttuu. Ja se muuttuu aika usein, sillä isäpuoli (Samuli Edelmann) on mies joka voi niin huonosti itsensä sisällä, että muutkin saavat kärsiä. 1970-luvulle sijoittuva selviytymiskertomus on herkän ja herkkävaistoisesti ohjatun lapsinäyttelijän (Olavi Angervo), parhaansa antavien aikuisnäyttelijöiden (Edelmann, Matleena Kuusniemi, Ismo Kallio, Marja Packalén) ja nyrkkirealistisen rinnalle asetetun maagisen varmakätinen yhdistelmä, jossa ei ole yhtään falskia, asialleen alistumatonta kohtausta.  

Suoruutta lisää se, että toisin kuin fiktion maailmassa, jossa mahdollinen yhteys tosielämään yleensä halutaan hämärtää, Franzén ei romaaninkaan osalta peittele omaelämäkerrallisuutta. Elokuvassa omaelämäkerrallisuusaste nousee entisestään, sillä Franzén esittää itse Pete-pojan biologista isää ja yhtenä kuvauspaikkana toimi hänen oma mummolansa Lounais-Lapin Keminmaassa. Ratkaisu on henkilökohtaisuudessaan paitsi koskettava, myös rohkea.

Pini Hellstedtin pohjoisen ilmaa hivelevä kuvaus asettuu tärkeäksi elementiksi kokonaiskerronnassa, johon sekä väkivallan uhka että lapsuuden maagisuus on transponoitu pieteetillä. Ohjaaja-käsikirjoittajan rooli on elokuvassa kuitenkin väkevin. Franzén laittaa peliin kaiken mitä hänellä on laittaa, että muut perheväkivaltaa kokeneet uskoisivat, että toivoa on. Elokuvan syy olla olemassa on suurin syy sen merkittävyyteen. (ae)

MOBILE (6/6)

Tumman veden päällä, ensi-ilta Turun Kinopalatsissa perjantaina 6. syyskuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti