Kesälomalla
Kesäloma täyttää tänä vuonna 90 vuotta, onneksi olkoon! Siitä nimittäin määrättiin ensimmäisen kerran vuoden 1922 vuosilomalaissa. Loman pituus oli seitsemän päivää.
Sittemmin vuosiloma on pidentynyt ja nykyään se on keskimäärin 25 päivää. Paitsi koululaisilla, jotka huitelevat kaksi ja puoli kuukautta tekemättä mitään ihmiskuntaa hyödyttävää, ja aiheuttavat siinä sivussa harmaita hiuksia vanhemmilleen, joiden pitää käydä töissä.
*
Aikanaan oli helpompaa, kun lapset lähetettiin kesäsiirtolaan. Se oli eräänlainen lasten kesäsäilytysvarasto, joskin tavoitteena oli myös tarjota lapsille raitista ilmaa ja tervettä puuhastelua. Jaska Jokunen on hyvä esimerkki tästä maailmanlaajuisesta tavasta päästä jälkikasvusta kesäksi eroon. Turussakin toimi pitkään kahdeksan kesäsiirtolaa.
*
Vielä paremmin tämä lomaongelma on ratkaistu Viisikko-kirjoissa.
Se käy näin:
Ensin laitetaan lapset sisäoppilaitokseen niin ettei niitä tarvitse katsoa koko lukukautena. Jouluna vanhemmat lähtevät matkalle (täytyyhän heidänkin joskus saada lomailla!), joten lapset ovat keskenään. Kevätlukukausi menee taas koulussa.
Kun sitten lapset tulevat lähes vuoden jälkeen kotiin, niin perheen isä hermostuu heihin alle kahdessa päivässä niin, että heidän on lähdettävä nummille möykkäämään. Näin vanhemmat eivät näe lapsiaan käytännössä kertaakaan heidän lapsuutensa aikana.
Tämä saattaa nykyvanhemmista tuntua radikaalilta ratkaisulta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun koulujen kesälomaa on kulunut kuukausi ja lapset ovat aamusta iltaan jaloissa, sitä ryhtyy väkisin pohtimaan sisäoppilaitos- ja kesäsiirtolajärjestelmän etuja.
Sellaisena hetkenä varteenotettava vaihtoehto on klikata itsensä osoitteeseen turku.fi: lasten ja nuorten leiritarjonta on yllättävän monipuolista nykyäänkin, vaikkeivät leirit enää kestäkään kahta kuukautta.
*
Antoisaa leirikesää kaikille toivottaa,
Roope Lipasti
Mobilen kausilehtien päätoimittaja