Salapoliisiooppera tuo lavalle nykyaikaan sijoittuvan, perinteisen Whodunnit-dekkarin.
10.01.2014 | Ooppera

Kuka-teki-sen -ooppera

Putkiremonttioopperasta tutun tuotantotiimin uutukainen saa maailman kantaesityksensä Sigyn-salissa. Kaksinäytöksinen Salapoliisiooppera tuo lavalle nykyaikaan sijoittuvan, perinteisen Whodunnit-dekkarin.

Mukana on solistien lisäksi paljon paikallista osaamista, muun muassa oopperakuoro, lapsikuoro sekä nuorten tanssiryhmä.

Roope Lipastin kirjoittama tarina alkaa, kun komisario Delfoi saa selvitettäväkseen rikkaan teollisuussuvun perijän kuoleman. Tämä on löytynyt hukkuneena kotikartanonsa uima-altaasta. Hankalan tapauksesta tekee se, että murhaajakandidaatteja on lukuisia. Jokainen päähenkilö väittää surmanneensa edesmenneen.

– Kun lähdin miettimään seuraavan oopperan aihetta, tämä tuli mieleen nopeasti. Salapoliisitarinoissa – ainakin klassisissa kuka-teki-sen -tarinoissa – ollaan jo valmiiksi aika oopperamaisissa miljöissä. On hienoja kartanoita, rahaa millä mällätä ja kaiken maailman vetelehtijöitä, Lipasti kertoo.

Lipasti kehitti oman tekniikan aarioiden kirjoittamiseen.
– Oopperalibreton tekeminen ei sinänsä eroa kauheasti näytelmän tekemisestä, itse asiassahan se on laulettu näytelmä. Koska se kuitenkin koostuu paljolti lyhemmistä ja pidemmistä lauluista – aarioista jos haluaa käyttää oikeaa termiä – se asetti omat haasteensa. Ratkaisin asian kirjoittaessani siten, että hyräilin mielessäni aina jotain tunnelmaan sopivaa tuttua populaarimusiikin laulua ja tein siihen uudet sanat. Oli hauska kuulla, kuinka säveltäjä Atso Almila ne sitten sävelsi. Aika kivasti sävelsi. (tj)

Salapoliisiooppera, ensi-ilta Sigyn-salissa torstaina 16. tammikuuta. Oopperassa on esityksiä seitsemän ja ne jatkuvat helmikuulle.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti