Magdalena Hai. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


14.02.2020 | Kevätlehti - Kaupungin kosketus

Magdalena Hailla on nimikkohylly pääkirjastossa

Ensimmäisen suomalaisen steampunk-romaanin kirjoittanut viihtyy maalla Maskussa.

1. Luostarimäen käsityöläismuseo

Olen Jyväskylästä kotoisin ja kun pohdin opiskelupaikkoja, kävin abivuotenani tutustumassa Turussa.

Museo oli ensimmäinen Turku-ihastukseni. Olen iso historianörtti, joten käsityöläismuseo kolahti kovaa. Oli kaunis syyspäivä, istuin siellä ja mietin, kuinka tämä on vain niin hieno.

2. Ylioppilaskylä

Muutin sitten Turkuun ja opiskelin yliopistossa muun muassa kulttuurintutkimusta. Asuin useita vuosia ylioppilaskylässä, yhteensä neljässä eri asunnossa.

Yo-kylä oli minulle pitkään turkulaisuuden ydin: kaikki kaverit asuivat siellä ja viettivät opiskelijaelämää, takapihoilla grillattiin useasti. Se oli pieni kylä kaupungin sisällä.

3. Kirjan talo

Kirjan talo kasvatti minusta kirjailijan. Kävin siellä ensin kirjoituskursseilla ja -piireissä. Lopulta vedin itse kurssia kirjoittamisen opettajana.

Ensimmäinen kirjani julkaistiin vuonna 2012 ja olen sen jälkeen kirjoittanut kymmenen teosta, viimeisimpänä nuorten kauhunovellikokoelma Kuolleiden kirja – Paluu Uhriniituntakaiseen (2020).

On todella tärkeää, että Turussa on yhteisö ja paikka, jossa järjestetään kursseja. Mitä turkulaiset kirjoittajat tekisivätkään ilman Kirjan taloa?

4. Maskun hiekkakuopat

Asuin Turussa kymmenen vuotta ja nyt kotini on ollut Maskussa yhtä kauan. Halusin maalle, mutta en liian kauas Turusta. Sitten Maskusta löytyi sattumalta kiva omakotitalo.

Pääsen melkein suoraan kotiovelta luontoon, hiekkakuopille on alle sata metriä. Olen myös kiertänyt Karevan vaellusreitin monesti.

5. Turun pääkirjasto

Voisin mainita kaikki Turun alueen kirjastot. Vaikka muutin Turusta pois, käyn usein pääkirjastossa. Siellä on hyvät valikoimat ja tapahtumia, joissa olen ollut itsekin mukana. Lastenosastolla minulla on oma nimikkohylly – virstanpylväs kirjailijanurallani!

6. Suurtorin keskiaikamarkkinat

Keskiaikamarkkinoilla historia herää eloon. Olen aisti-ihminen, joten markkinoilla näen, haistan ja maistan keskiajan. Teen listoja, miltä esimerkiksi paistettu porsas tuoksuu. Kun kirjoitan tarinaa, saatan käyttää merkintöjä hyväksi.

Keskiaikamarkkinat ovat myös parhaimmillaan juuri turkulaisissa maisemissa.

7. Liedon vanhalinna

Käyn Vanhalinnan linnavuorella joka vuosi. Keväisin on kivaa mennä kaveriporukalla piknikille katselemaan upeita maisemia. Siellä tuntuu kuin olisi maailman katolla.

Olen japanilaisen elokuvaohjaaja Hayao Miyazakin suuri fani. Linnavuorella kasvavat tietynlaiset kasvit, jotka luovat tuulisella säällä miljöön suoraan Miyazakin animaatioelokuvasta.

8. Turun Sarjakuvakauppa

Turun sarjakuvakauppa on tosi hieno. Siellä on kaikkea jännää ja kiinnostavaa luettavaa. Sarjakuvantekijät ovat itse perustaneet kaupan, joten haluan kannustaa toimintaa. Suomalaista sarjakuvaa ei nimittäin löydä monista paikoista.

Suomalaiseen fantasiakirjallisuuteen kuuluu vahva fandom-kulttuuri. Harrastajat ovat alalle valtava bonus, ja he pitävät myös kirjailijoiden puolta. Usein ajatellaan, että fantasia- ja scifi-kirjallisuus on vain lapsille ja nuorille. Skaala on kuitenkin hyvin laaja.

Haastattelu: Ellinoora Sandell
Kuva: Timo Jakonen

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti