Piirros: Ulriikka Lipasti


21.02.2014 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Pääsiäisen oudot ruoat

Pääsiäinen on kummallinen juhla monessakin mielessä, mutta ennen kaikkea menunsa puolesta. Kuka hullu on keksinyt esimerkiksi mämmin ja miksi?

Pääsiäistä vietetään siksi, ettei hiihto- ja kesäloman väliin jäisi liian pitkää työputkea. Jotain tekemistä sillä on myös uskonnon kanssa, erityisesti kristinuskon, mutta myös juutalaisuuden sekä vanhojen luonnonuskontojen – toisaalta siihen sekoittuu myös silkkaa iloa kevään tulemisesta.
Siitähän on kyse esimerkiksi Kinder-munien tapauksessa – ne symboloivat kevättä ja uutta syntymää. No, ainakin pääsiäismunat laajemmin symboloivat. Englannin Eastern-sana on suora väännös vanhasta hedelmällisyyden jumalatar Ostarasta.

Mutta sitten on tämä mämmiasia. Mämmi ei jostain syystä kuulu suuriin suomalaisiin vientiteollisuuden menestystarinoihin, mikä johtunee ulkomaanelävien ennakkoluuloista sellaisia ruokia kohtaan jotka näyttävät samalta kuin. No, te tiedätte.
*
Pääsiäispöytään mämmi kuitenkin kuuluu ja vieläpä luontevasti: pääsiäisaterian alkuperäinen idea on nimittäin muistella israelilaisten kärsimyksiä eikä mämmiä syödessä kärsimys ole koskaan  kaukana. Muistettakoon kuinka julkkiskokki Gordon Ramsay maistoi pari vuotta sitten tätä Suomen kansallisherkkua ja totesi sen olevan ”helvetin kuvottavaa”.

Mämmi on ilmeisesti alun perin eräänlainen happamattoman leivän symboli tai korvaaja. Se on pääsiäisruoka, koska siinä ei käytetä mitään kohottavia aineita. Tätä imellettyä herkkua on syöty Turussa pääsiäisenä ainakin keskiajalta lähtien. Se on kätevä ruoka sikälikin, ettei pilaannu kovin helposti.

Alkuperäinen pääsiäisen kohottamaton ruoka oli kuitenkin leipä, joka oli valmistettu kiireellä. Raamatun mukaan juutalaiset nimittäin ajettiin erämaavaellukselle, eikä siinä tohinassa ollut aikaa kohottaa leipää, vaan tehtiin rieskaa, josta siis mämmi olisi eräänlainen muistuma. Tai niin teoria ainakin menee: sopii toki kysyä, miksei pääsiäisenä sitten vain syödä rieskaa…
*
Mämmin lisäksi pääsiäiseen kuuluu lammas. Sekin olisi syytä valmistaa brittiläisittäin eli niin, että lopputulos on mahdollisimman pahaa. Jumala itse on ohjeistanut, kuinka se käy:

Mikään lampaanviulu ei käy, vaan täytyy hankkia kokonainen vuohi tai lammas, joka valmistetaan avotulella. Se pitää myös syödä loppuun tai jos jotain jää, tähteet pitää polttaa.

Nam.

Jaa niin: mausteina saa käyttää katkeria yrttejä, joita ei sen kummemmin määritellä, mutta jotka tarkoittanevat erilaisia villinä kasvavia mausteita. Suomessa esimerkiksi katajanmarjat voisivat kelvata.

Voitaneen myös olla varmoja, ettei juutalaisilla ollut lampaan sisäelimiä syödessään juomaksi muuta kuin ankeaa vettä (tosin jos todella haluaa kiusata itseään, voi ostaa israelilaista punaviiniä, joka on vielä pahempaa, Alkosta saa).

Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, ortodoksit ovat tuoneet pääsiäispöytään pashan. Siinä on käytetty kaikkea, mikä paaston aikana on ollut kiellettyä. Se on sellainen kerman, sokerin, kananmunan ja voin yhdistelmä, että lampaan sisäelimetkin alkavat vaikuttaa viihdyttävältä vaihtoehdolta.
*
Toki kristittykin pääsiäisenviettäjä voi vedota siihen, että viime kädessä pääsiäinen on ilon juhla, mistä syystä sen voi ehkä sittenkin antaa näkyä myös ruokapöydässä. Esimerkiksi välttelemällä perinteisiä pääsiäisruokia.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti