27.05.2005 | Teksti: Matti Mäkelä

Penkkiurheilijan kesä

Kun penkkiurheilija kesän kynnyksellä havahtuu levottomista unistaan, hän huomaa törmänneensä jälleen parittomaan vuoteen. Varsinkin sohvalla viihtyvä penkkiurheilija vihaa parittomia ja rakastaa parillisia vuosia. Penkkiurheilijan muistoissa kesä 2004 oli hyvä ja kaunis. Alkukesästä hän uppoutui jalkapallon EM-kisoihin, missä Kreikka vei sensaatiomaisesti kultaa. Kisojen heittopussiksi luokitellun kreikkalaisryhmän mestaruus oli suomalaiselle penkkiurheilijalle kuin omien voitto: jos kreikkalaiset pystyvät tähän, niin miksemme mekin jonakin päivänä.

Loppukesästä penkkiurheilijan elämän täyttivät olympialaiset, ja vaikka suomalaisittain kisat eivät paljon iloa tarjonnetkaan, niin penkkiurheilija nautti kuitenkin saadessaan jälleen neljän vuoden tauon jälkeen huomata, että maailmassa on tosiaan edelleen ihmisiä, jotka vakavissaan harrastavat maahockeytä, kouluratsastusta, taitouintia ja nykyaikaista viisiottelua. Penkkiurheilijan kesän kruunasi ruskan kynnyksellä pelattu jääkiekon World Cup, missä Suomi melkein toisti kreikkalaisten ihmeen pelaamalla itsensä hopealle. Saavutuksen makeutta lisäsi ruotsalaisten nöyryyttävä lähtö laulukuoroon jo puolivälierävaiheessa.

Vastaavaa ilotulitusta ei tänä kesänä ole odotettavissa, mutta urheillaan sitä silti parittominakin vuosina. Erityisesti penkkiurheilijaa ilahduttaa se, että jalkapalloilijamme innostuvat näyttämään parastaan aina 93 vuoden välein. Vuonna 1912 miesmaajoukkueemme sijoittui Tukholman olympiakisoissa neljänneksi ja nyt kesäkuussa naisemme ovat Englannissa mukana pelaamassa maanosamme parhaan tittelistä.

Perinteitä kunnioittavan penkkiurheilijan kesän kohokohta ovat elokuiset yleisurheilun MM-kisat Helsingissä. Vaikka yleisurheilijamme romahtivat vuosi sitten Ateenan olympiakisoissa täydellisesti, kansalliskiihkoinen penkkiurheilija on silti vakuuttunut kaiken olevan tänä kesänä toisin. Tämän vuoksi hän on jo merkinnyt kalenteriinsa verenpunaisin kirjaimin päivämäärät 10.8. (miesten keihäs), 13.8. (miesten maraton) ja 14.8. (naisten keihäs). Todennäköisesti turhaan. Edellä mainittujen lisäksi kesäinen televisio hellii katsojaa ainakin normaalilla määrällä formulakisoja ja Veikkausliigan jalkapallo-otteluita. Jos penkkiurheilija vielä malttaa nousta sohvaltaan, niin tarjonta sen kun paranee. Vaikkei hän jaksaisikaan lähteä Aurajokea kauemmas kalaan, niin jo Turku tarjoaa paljon: TPS ja Inter pelaavat Veikkausliigaa, Trojans Vaahteraliigaa, yleisurheilijat kohtaavat Paavo Nurmen kisoissa jne.

Jos kaikki tämä ei riitä tyydyttämään urheilun nälkää, niin aina voi liittyä myös siihen kansanosaan, joka urheilee itse. Yksin urheilua kaihtaville kesällä on esimerkiksi mahdollisuus lähteä maanantaisin sauvakävelemään Halisissa ja melomaan torstaisin Ispoisissa. Suurempiin tapahtumiin viehtyneille tärkeimmät tapahtumat ovat Aurajokimelonta ja Paavo Nurmen maraton heinäkuun alussa.

Kuntoilu on siitäkin mukavaa, että siinä tarjonta on parittomina vuosina ihan yhtä kirjavaa kuin parillisinakin.

Naisten EM-lopputurnaus Englannissa 5.-19.6.
Yleisurheilun MM-kisat Helsingissä 6.-14.8.
Paavo Nurmen kisat Turussa 5.6.
Paavo Nurmi maraton 2.7.
Aurajokimelonta 2.-3.7.
Lisätietoja Turun kuntoilumahdollisuuksista www.turku.fi.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti