28.05.2010 | Kesälehti - Liisa Lundell

Sotaan ininää vastaan

Verottajalle moni ei voi tehdä mitään, mutta pienempiä verenimijöitä voi yrittää karkottaa omaan tyyliin sopivalla tavalla.

Haluan vain parasta -hifistelijälle. Kilpavarustelijaa saattaa miellyttää kolmenkymmenen euron ThermaCELL-karkotin, joka on muun muassa Yhdysvaltojen armeijan käytössä. Höyrystyvä torjunta-aine karkottaa hyttyset. Vempaimessa on monta osaa: karkottimen lisäksi tulee ostaa polttoaineeksi butaania ja kasa karkotetyynyjä. Yksi butaanisäiliö riittää noin 12 tunniksi ja yksi karkotetyyny neljäksi tunniksi. Siksi himoshoppailija hankkii lisäsäiliöitä ja lisäkarkotetyynyjä muutamalla kympillä. Neljäntoista euron tyylikästä kantolaukkua ei tietenkään sovi jättää kauppaan.

Pihille elektroniikan ystävälle. Elektronisten vempainten ystävä voi selvitä myös vähän halvemmalla. Ultraäänivinguttimen saa merkistä riippuen noin 14–27 eurolla. Kuuden tuhannen hertsin ääniaallot muistuttavat koirashyttysen ääntä. Naarashyttyset antavat äijien olla omissa oloissaan ja välttävät aluetta. Vain naarashyttyset imevät verta.

Kunnon tappajille. Joukkomurhaa suunnitteleva kesäihminen ostaa hyttysten karkotukseen Electric Killer -nimisen apparaatin. Alletriini-tehoaine on karkotintyynyssä ja se vapautuu ilmaan, kun vekottimen tunkee pistorasiaan. Laitteen kuvauksessa väitetään, että aine vain karkottaa hyttyset, mutta killer-nimitys arveluttaa. Samoin varoitus, jossa kehotetaan alle 3-vuotiaita lapsia ja raskaana olevia naisia välttämään oleskelua laitteen läheisyydessä. Kahdeksan euron hintaisen tappajan täyttöpakkaukset maksavat nelisen euroa. Yksi pakkaus kestää 8–10 tuntia. Ei nössöille.

Herkälle tunnelmoijalle. Hempeä tapa hätistää inisijät on kesäauringonvärinen hyttyskynttilä. Sitruunainen tuoksu karkottaa hyttysiä. Kynttilä palaa noin 35 tuntia ja maksaa seitsemän euroa. Tuoksukynttilöiden vihaajille hyttyskynttilää ei voi suositella, mutta muuten kynttilä on suorastaan sievä sisustuskoriste.

Korvenkulkijalle. Off-puteli on klassikko. Etonot ja ohvit hoikistavat lompakkoa noin kympillä. Metsässä liikkujat tuskin voivat kantaa mukanaan elektronisia hätyyttimiä, joten roll-onit ja suihkeet pitävät pintansa. Eivät ne mitään luksushajuvesiä ole, mutta joihinkin on lisätty aloe veraa.

Istuskelijalle. Tunnelmallinen hyttyssavu on luonnontuote. Spiraaliksi puristettu pötkö sisältää sahajauhoja, pyretriiniä ja sidosainemassaa. Pyretriiniä uutetaan päivänkakkaran sukuisesta kasvista. Se on luonnon oma torjunta-aine. Hyttyssavu sopii luomufanille, joka nautiskelee illasta vaikka mökkikuistilla. Rinkula palaa pois noin viidessä tunnissa.

Perinteiden vaalijalle. Toiset luottavat tervaan asiassa kuin asiassa. Lemminkäisen äidin terva-pihkasalvan, 13,90 euroa, luvataan karkottavan hyönteisiä. Luonnonmukaisissa itikkaöljyissä taas käytetään muun muassa sitronellaa. Näpertelijä voi askarrella tervanarusta kaulakorun itselleen ja toivoa hyvää suojaa. Ehkä ne kaksi muuta keinoa vanhan kansan pyhästä kolminaisuudesta, sauna ja viina, sitten auttavat jälkihoitoon.

Liisa Lundell
*
Kainalojuttu:
Haiset 100 metrin päähän

Hyttyset löytävät uhrinsa hajun, ulkomuodon ja lämmön perusteella. Inisijät haistavat hengityksen hiilidioksidin jo noin sadan metrin päästä. Kymmenestä metristä hyttynen jo näkee ja kolmen metrin päässä se aistii ruumiinlämmön. Tuntosarvien lämpöreseptorien avulla se osaa laskeutua verisuonen päälle.

Jotkin ihmiset vetävät hyttysiä puoleensa enemmän kuin toiset. Ihmiset erittävät samoja yhdisteitä, mutta eri määriä. Uskotaan, että yhdisteiden suhteelliset pitoisuudet ja yksilön omat kemikaalit voivat määrittää sen, miten paljon hyttysiä luokseen houkuttaa. Porot ovat oppineet hämäämään hyttystä manipuloimalla hajujälkeään. Hajut sekoittuvat laumassa. Kannattaa änkeä isoon väkijoukkoon, jos haluaa paeta hyttysiä.

Piston kivuliaisuus ja paukamien suuruus vaihtelee yksilöllisesti ja hyttyslajista riippuen. Joka tapauksessa muualla kuin Lapissa asuva ihminen joutuu hankkimaan sietokykynsä uudelleen joka kesä. Sietokyky vahvistuu loppukesää kohti mutta häviää talvella. Huono tuuri.

Lähde: Tiede-lehti 5/2007

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti