Piirros: Ulriikka Lipasti


30.08.2013 | Syyslehti - Roope Lipasti

Syyslomalla ulkomaille – kotimaassa

Ulkomaat ovat hienoja paikkoja, paitsi että ne ovat ulkomailla ja niissä asuu ulkomaalaisia. Ei hätää! Ulkomaille pääsee Suomessakin. Täällä on muun muassa ainakin neljä Egyptiä.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekevät vuodessa noin 7,8 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suomen talouden näkökulmasta se on epäisänmaallista. Onneksi nykyään Googlen karttapalvelun avulla on helppo valita matkakohteeksi myös sellaisia ulkomaita, jotka sijaitsevat tiukasti Suomen kamaralla.

Jos esimerkiksi kaipaa lomaltaan keskieurooppalaista vuoristomaisemaa, kelloseppiä ja pankkisalaisuutta, kannattaa suunnata Hyvinkäälle. Sieltä löytyy Sveitsi, ja samanniminen hotelli sekä vaikka mitä ulkoilumahdollisuutta, myös laskettelukeskus. Nimensä se on saanut alueella olleen saksankielisen perheen pitämän maatalon mukaan.

Maksukykyisille turisteille suosittelemme Norjaa. Sellainen löytyy Kustavista. Karttakuvan mukaan sieltä ei tosin löydy öljyä mutta sitäkin enemmän havupuita, joten ehkä sitten mäntyöljyä…

Kun lapset heti kesälomareissun jälkeen alkavat kärttää, että pitäisi päästä uudestaan Legolandiin, heidät kannattaa viedä Juankoskelle, sillä siellä on Tanska-niminen paikka. Huom! Muista ottaa mukaan pari legoa. Google Earthin perusteella siellä ei ole sellaisia valmiina.

Hollantiin Kalajoelle

Kaukomatkailusta kiinnostuneille Pietarsaari on ehdoton kohde, sillä siellä on Australia, jossa näyttäisi vieläpä olevan asutusta, toisin kuin suurimmassa osassa sitä isompaa Australiaa. Ellei arvaa lähteä ihan niin kauas, niin Limingasta löytyy Amerikka. Tosin Liminka puolestaan on niin kaukana, ettei siinä paljon matkassa voita, lentokoneella pääsee melkein yhtä nopeasti New Yorkiin kuin Turusta autolla Liminkaan.

Eksoottisista paikoista pitävän kannattaa muistaa Vantaan Kongo. Jonkinlainen talokin siellä näyttäisi olevan, mutta kumipuutuotanto tuskin on yhtä hyvää kuin afrikkalaisessa vastineessaan. Tosin Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto kertoo, ettei nimi viittaa Afrikkaan päinkään:
– Vantaan korkein maastokohta on Konkoonkalliot. Sen lähellä on ollut jo 1700-luvulla Kongilanpeldo ja Kånkå nitu (niitty). Näissä konko tarkoittaa kyömyä, mutkaa ja polveketta.

Ja ei kun eteenpäin: jos haluaa nauttia kiinalaisesta atmosfääristä, vastaus on Paltamo. Siellä on Kiina, joskaan Google Earthin perusteella sinne ei ehkä maksa vaivaa raahautua, ellei sitten tykkää pelloista keskellä ei-mitään.

Pyramideja – tai ainakin Egyptejä – Suomesta löytyy useampia. Ainakin Viitasaarelta, Siikaisista, Kalajoelta ja Ulvilasta. Missään näissä paikoissa – ainakaan kunnantaloilla – ei tunnu olevan käsitystä, miksi heillä on havumetsävaltainen Egypti.

Kalajoella on muutenkin kansainvälinen meininki, sillä sieltä löytyy myös Hollanti-niminen paikka, mikä tietysti alavalle pohjalaiselle paikkakunnalle sopiikin. Se on pieni peltopläntti, jonka aikanaan on suosta kuokkinut Hollanti-niminen mies.

Maskuun Rivieralle

Jos halajaa nähdä eurooppalaista kulttuuriperintöä, kannattaa ehkä mennä Venetsiaan. Sellainen löytyy Lahdesta. Tosin se ei ole ihan yhtä hieno kuin alkuperäinen, sillä nimensä se sai aikanaan kun ojat vähän tulvivat. Eli kannattaa mennä kevättulvien aikaan. Huom., oma gondoli mukaan!

Humppila on sen verran harmaa paikka jo Suomenkin mittakaavassa, ettei ole ihme että sieltä löytyy Venäjä. Nimensä se on saanut Venäjän-kartanon mukaan – kartanon kun ainakin tarinan mukaan aikaan osti venäläismies, joka maksoi rahat suoraan tuohikontistaan. Moskovaan menijöitä puolestaan kehotetaan nousemaan Vimpelin-bussiin.

Ja jos haluaa nauttia samaan aikaan Suomen suvesta ja järvimaisemasta, kannattaa suunnata Islantiin. Nimittäin Pieksämäen Islantiin. Siellä on saari, joka muistuttaa hieman muodoltaan Islantia, joten kuka ties on saanut nimensä siitä. Rivierakin löytyy, Maskusta. Nimensä se on saanut siitä, että hiekkakuopat ovat yhtä hienot kuin oikeakin Riviera.
Ainakin maskulaisten mielestä.

Roope Lipasti,
Mobilen ulkomaantoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti