Pentti-Oskari Kankaalle höyrylaiva Ukkopekan ostaminen oli pienen pojan suuri haave.


01.06.2018 | Kesälehti - Roope Lipasti

Täyttä höyryä eteenpäin!

Höyrylaiva Ukkopekka täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Laiva on nähnyt niin sodan kuin Kiinan presidentin.

Pentti-Oskari Kangas on turkulaisille tuttu mies: Höyrylaivan kapteeni – tosin siitä hommasta jo eläköitynyt – ja Ravintola Vaakahuoneen sekä Herrankukkaron vanha isäntä, muusikkonakin varsin tunnettu. Ennen kaikkea Kankaan käden jälki näkyy ja kuuluu Aurajoessa joka päivä kesäisin, kun Saaristomeren viimeinen matkustajakäytössä oleva höyrylaiva Ukkopekka viheltää pilliin ja kulkee Naantalin-reissuillaan.

Laivan historia on rikas ja jännittävä. Se on muun muassa osallistunut molempiin sotiin. Ukkopekka – tai silloin se kulki nimellä ”Turku”- sai itsekin sirpalevaurioita talvisodan pommituksissa. Jatkosodassa se oli aseistettu ja toimi muun muassa saattuelaivana, joka turvasi vaikkapa viljakuljetuksia. Se on myös aikansa jäänmurtaja.

Suomessa oli aikoinaan useitakin vastaavia höyrylaivoja mutta ne kaikki jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliittoon sotakorvauksina. Ukkopekka säästyi, koska se toimi valvontakomission laivana ja kuljetti heitä tarkastusmatkoille milloin minnekin. Laiva oli jo menossa hajotettavaksi, kun se päätyi Pentti-Oskari Kankaan haltuun 1985. Nyt alkaa siis laivan 33. kesä tässä uudessa elämässään:

– Laivan osto oli sellainen pienen pojan suuri haave. Omassa suvussani on ollut luotseja merikapteeneja ja kun asuimme Uudenkaupungin ulkosaaristossa Lyökissä, Ukkopekka kävi saarellamme ja ihailin sitä jo silloin. Kun sitten oli tilaisuus hankkia se itselle, ei ollut muuta vaihtoehtoa.

Kiinan keisari ja Valintatalo

Ukkopekan historiaan liittyy monia kuuluisia matkustajia. Yksi ikimuistoisimpia oli Kankaan mukaan se, kun Kiinan presidentti Jiang Zemin kävi lounaalla.

– Hän oli Ahtisaaren vieraana ja me saimme kuljettaa heitä saaristossa. Jälkeenpäin presidentti oli toivonut Ahtisaarelta että tämä toisi vastavierailullaan tuliaisiksi saaristoleipäämme, johon hän oli tykästynyt. Ahtisaari unohti asian, joten kun olin sitten itse menossa turistimatkalle Kiinaan, soitin Kiinan suurlähettiläälle ja kysyin, että sopisiko tuoda se tuliainen nyt vähän myöhässä, Kangas muistelee.

Ja sopihan se: kun suomalaiset sitten jonottivat hotelliinsa ja tuli Kankaan vuoro saada huone, niin heidät ohjattiinkin hotellin yläkerrokseen sviittiin:

– Sitten saimme puhelun Kiinan matkailuministeriltä joka pahoitteli, ettei presidentti päässyt, mutta hän itse tulisi käymään. Tytär katsoi minua ja kysyi että oletko ihan varma että haluat antaa Kiinan keisarille leipää Valintatalon muovipussissa. Hän kipaisi ostamassa silkkipaperia ja saimme asianmukaisen paketin, Kangas nauraa.

Tove ruorissa

Toki kuuluisuuksia on ollut muitakin: Tove Jansson oli ikimuistoinen vieras:

– Hänellä oli 80-vuotisjuhlat ja hän oli ruorissakin hetken. Matkan lopuksi hän varasi koko laivan satavuotissynttäreitään varten. Niitä tosin ei sitten koskaan tullut.

Arvo Ylppö puolestaan oli mukana, kun Kangas esitteli ylpeänä alustaan ja kehui sen olevan jo 51-vuotias!

– Ylppö naureskeli ja myöhemmin käsitin, että hän itse oli 102-vuotias eli kaksi kertaa niin vanha kuin Ukkopekka, Kangas kertoo.

Ja kerran oli mukana K. J. Lång, joka Kakolan ohi mentäessä kehui kanssamatkustajille, että hän olikin sen paikan pomo – vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja kun oli. Yksi rouvista oli erityisen otettu ja sanoi:

– Ja teidänkö uranne alkoi ihan tavallisesta vangista?

Neuvostoliitossa ravintolalaivana

Mielenkiintoiset vaiheet Ukkopekalla olivat 90-luvun alussa, jolloin se oli talvet Tallinnassa, Piritan satamassa ravintolalaivana:

– Bisnes oli puoliksi kaupungin ja puoliksi minun. Ukkopekka olikin Neuvostoliiton ensimmäinen ulkomainen ravintola. Lupaa ei kysytty Moskovasta, sillä se oli sellaista aikaa että Viroa hivutettiin pikku hiljaa kohti itsenäisyyttä. Ja kun laivan lankonki nostettiin ylös, oltiin kansainvälisellä merialueella ja sen jälkeen siten alkoivat isänmaalliset laulut soida, Kangas muistelee.

Lennart Meri oli yksi ravintolalaivan asiakkaista ja ystävystyi Kankaan kanssa:

– Kerran Meri oli luennoimassa yliopistolla Turussa ja minä tulin sinne vähän myöhässä. Yritin luikahtaa huomaamattomasti yleisöön, jolloin Meri keskeytti luennointinsa, huusi että Tere Oskar! ja jatkoi taas.

Tällä hetkellä Ukkopekan kapteenina toimii Kankaan poika, sillä 75-vuotias Kangas tekee enää puolipäiväisesti töitä eli 12 tuntia päivässä.

Yksi suuren suosion saanut Kankaan harrastus on Onnellisen miehen tarinoiden kirjoittaminen. Kerran viikossa häneltä ilmestyy pieni hyväntuulinen tarina oman elämänsä varrelta sekä ruokaresepti. Lukijoita on parhaimmillaan 100 000. Kirjeen voi tilata ilmaiseksi sähköpostiinsa osoitteesta herrankukkaro.fi ja sieltä ”Tilaa perjantairesepti”.

Teksti & kuva: Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti