Piirros: Ulriikka Lipasti


22.05.2015 | Kesälehti - Matti Mäkelä

Tilan tekemisen taito

Eri kansakuntien näkemys sopivasta etäisyydestä kanssaihmisiin vaihtelee suuresti. Esimerkiksi aasialaiset, eteläeurooppalaiset ja amerikkalaiset tuntuvat menevät ongelmitta kylkimyyryä, kun taas moni suomalainen ahdistuu, jos hänen ja muiden ihmisten välissä ei ole vähintään järveä.

Talvella, keväällä ja syksyllä Suomen sää pitää pääsääntöisesti isojenkin kaupunkien kadut turvallisen autioina, mutta kesällä ihmiset tuppaavat kaduille, terasseille, festareille ja muihin tapahtumiin.

Mitä siis tehdä, jos kesäisen Turun väkimäärä alkaa ahdistaa? Tässä hyviä karkotusrepliikkejä, joilla eri tilanteissa saat muut ihmiset ottamaan etäisyyttä itseesi:

Tilanne:
Taidenäyttelyssä joukko ihmisiä on jatkuvasti tielläsi ja peittää näkyvyytesi. Lisäksi he kertovat kovaan ääneen omia, toinen toistaan omituisempia, teorioita näkemistään taideteoksista. Kaiken kaikkiaan he kokevat tapahtuman aavistuksen liian syvästi ja kokonaisvaltaisesti.

Karkotusrepliikki:
”Olen poikkeuksellisen perehtynyt taiteeseen yleensä ja tähän taiteilijaan erityisesti. Voin kertoa hänestä tuntikausia. Haluatte varmasti kuulla. Eihän pienestä sivistyksestä voi olla teillekään haittaa. Aloitetaan taiteilijan lapsuudesta, joka monella tavoin loi pohjaa hänen myöhemmälle kehitykselleen.”

Tilanne:
Hipsterien suosima pubi on aivan ääriään myöten täynnä ja haluaisit välttämättä itsellesi oman pöydän ilman ironiaan taipuvaisia pöytäkumppaneita.

Karkotusrepliikki:
”Tuolta listalta en tilaisi mitään. Ainakin viime viikolla vegeburgerin kasvispihvi näytti siltä, että se oli koottu edellisillan asiakkaiden oksennuksesta. Eikä IPAkaan taida olla täällä ihan kunnossa. Minulla oli ainakin vatsa sekaisin monta päivää. Vieläkin kiertää.”

Tilanne:
Olet heikkona hetkenäsi suostunut lähtemään syömään pitkästyttävän sukulaisen/työkaverin kanssa ja ruokailu tuntuu venyvän loputtomiin.

Karkotusrepliikki:
”Tilaa toki jälkiruokaa. Kyllä sinuun varmasti mahtuu, Jabba.”

Tilanne:
Törmäät Ruisrockissa joukkoon veteraaneja, jotka yli-ikäisyytensä asteesta riippuen haluavat kertoa joko Nirvanan, U2:n tai Tasavallan Presidentin olleen koko festivaalihistorian kaikkien aikojen paras esiintyjä.

Karkotusrepliikki:
”Outoa, että kaljateltassa ei ole lainkaan jonoa, vaikka ison tuopin ja jallun saa seuraavan tunnin ajan vitosella.”

Tilanne:
Nautit teatterin väliajalla lasillista viiniä ja joku haluaa keskustella kanssasi Artaudin Julmuuden teatterista ja brechtiläisestä vieraannuttamisesta. Häntä ei häiritse, että olette Samppalinnan kesäteatterissa katsomassa Onnen päiviä.

Karkotusrepliikki:
”Oliko se Göring vai Himmler, joka sanoi poistavansa pistoolistaan varmistimen, kun kuulee sanan kulttuuri?”

Tilanne:
Feissari pysäyttää sinut ja haluaa tietää, oletko kiinnostunut ihmisten ja eläinten oikeuksista sekä ympäristön tilasta. Hän ohittaa tyynesti kieltävän vastauksesi ja jatkaa myyntityötään.

Karkotusrepliikki:
”Kumpaa vokaalia et EI-sanassa ymmärrä?”

Tilanne:
Kaikki ajateltavissa olevat tilanteet, joissa haluaisit vähän enemmän etäisyyttä muihin ihmiskunnan edustajiin.

Karkotusrepliikki:
”Flunssa on pahentunut koko ajan sen jälkeen, kun palasin työmatkalta Liberiasta. Tänään aamulla minulla vuosi verta silmistä ja korvista. Se ei kai voi olla hyvä asia?”

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti