Toivon tuolla puolen?
TPS aloitti kiekkokauden seitsemällä peräkkäisellä voitolla syyskuussa. Sitten alkoivat vaikeudet ja vajaa kaksi kuukautta myöhemmin joukkue oli valunut liigan kärjestä sijalle 13. Saako kaiken toivon jo heittää? Näin väittää tekoäly. Onneksi historia, filosofia ja taloustiede todistavat toista.
Marraskuun alussa ohjelmisto- ja palveluyritys Digian kehittämä tekoäly ennusti Tampereen Ilveksen voittavan SM-liigan. Sen mukaan finaalissa kaatuisi paikallisvastustaja Tappara ja TPS sijoittuisi kahdeksanneksi.
1960-luvulla Murray Woroner ”selosti” Yhdysvalloissa suositussa radio-ohjelmassaan tietokoneen suunnittelemia nyrkkeilyotteluita. Woroner oli syöttänyt tietokoneelle 16 raskaansarjan maailmanmestarista tiedot, joiden pohjalta luodun turnauksen voitti 1950-luvun maailmanmestari amerikanitalialainen Rocky Marciano. Tulokset kuultuaan Muhammad Ali epäili, että Woronerin tietokone oli rakennettu Alabamassa. Teoriaa tukee se, että Ali hävisi mallinnuksessa jo ennen finaalivaihetta vuosien 1899–1905 (!) mestarille James J. Jeffriesille, joka aikanaan tunnettiin lempinimellä ”Suuri valkoinen toivo”. Puhtaan rasismin lisäksi tuloksia saattoi toki vääristää sekin, että tuon ajan tietokoneiden laskentateho oli lähinnä laskutikun luokkaa.
Joka tapauksessa turkulaisia lohduttanee ajatus, että ehkäpä Digiankin tekoälyn taustalta löytyy innovatiivisen teknologian lisäksi muutaman lonkeron liikaa naukanneita teekkareita Hervannasta.
*
TPS-fanien tuskaa lisää se, että viime vuosien kahdesta finaalipaikasta huolimatta viimeisin mestaruus on vuodelta 2010. Paljon pidempäänkin on paluuta parrasvaloihin toki jouduttu odottamaan. Esimerkiksi Toronton – maailman luultavasti kiekkohulluimman kaupungin – ylpeys Maple Leafs voitti Stanley Cupin viimeksi 56 vuotta sitten (ja todennäköisesti odotus ei pääty tälläkään kaudella). Vielä pidempi oli Baseball-seura Boston Red Soxin korpivaellus: joukkue voitti 1910-luvulla neljä mestaruutta (viimeisin 1918), minkä jälkeen mestaruuskannua kohoteltiin Bostonissa seuraavan kerran vuonna 2004. 86 vuotta kestäneen epätoivon kiteytti fanituotteisiin painettu epäilys, että ”Job oli ensimmäinen Red Sox -fani”.
Usko ja toivo ovatkin urheilufanin hyveitä ja niiden tueksi kannattaa palauttaa mieliin roomalaisfilosofi Senecan (4 eKr.–65 jKr.) sanat: ”Hyve on perso vaaroille, se ajattelee päämäärää eikä edessä olevia kärsimyksiä, sillä myös kärsimykset ovat osa kunniaa.”
*
Toivonkipinä löytyy filosofian lisäksi myös taloustieteestä. Ei, seuraavassa ei puhuta TPS:n miljoonatappioista, tai pohdita kuinka pitkään omistajien – Supercell-miljonäärien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan – pitkämielisyys riittää, vaan siitä, että tuurilla ne yrityksetkin seilaavat.
”Tietysti Googlen tarinaan liittyy valtavasti osaamista, mutta onnen osuus tapahtumissa oli paljon suurempi kuin siihen liittyvät kertomukset antavat ymmärtää”, pohtii taloustieteen nobelisti Daniel Kahneman. Hänen mukaansa jälkikäteen monet tapahtumakulut näyttävät vääjäämättömiltä, vaikka niihin liittyy lukemattomia hetkiä, jolloin kaikki olisi voinut mennä peruuttamattomasti pieleen.
Tällainen on myös TPS:n ”Miracle on Ice” -tarina keväältä 2010. Runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut TPS saa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaansa Rauman Lukon, jonka kevätkausi on ollut äärimmäisen laskusuhdanteinen. Lukko kaatuu suoraan neljässä ottelussa ja välierissä vastaan tulee omassa sarjassaan seitsemän ottelua tahkonnut suursuosikki JYP. Neljännessä ottelussa Turussa TPS on tappiolla muutama minuutti ennen loppua ja finaaliunelma on karkaamassa.
Lee Sweatt ampuu kuitenkin lähes mahdottomasta paikasta uransa upeimman (ja todennäköisesti myös onnekkaimman) maalin. TPS voittaa ottelun jatkoajalla ja kaataa sen jälkeen fyysisesti ja henkisesti lannistuneen JYPin vielä kahdesti. Loppu on historiaa, joka voi onnellisten tähtien alla toistua jo ensi keväänä. Tai sitten sitä saadaan odottaa vielä 86 vuotta…
Teksti: Matti Mäkelä
Piirrokset: Ulriikka Lipasti
Seneca-sitaatin suomennos Juhana Torkki (Elämän lyhyydestä, Otava 2018).
Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow (2011).