25.11.2011 | Talvilehti - Roope Lipasti

Totuus joulupukista

Minkälainen mies on ”joulupukiksi” itseään kutsuva hahmo: miksi hän jakaa ilmaiseksi tuotteitaan? Onko hän ylipäänsä olemassa ja jos, onko hän hyvä?

Onko joulupukki hyvä?
Ainakin hän haluaa antaa sellaisen kuvan itsestään,. Toisaalta joulupukki jakaa ihmiset melko mustavalkoisesti ”kiltteihin” ja ”tuhmiin”, vaikka siihen väliinkin jää melkoinen harmaa alue. Ongelmallista tässä on, ettei joulupukin tuomiosta ole valitusoikeutta. Toisaalta hän on myös anteeksiantavainen: ihmisen teot punnitaan vuoden perspektiivillä, mikä antaa mahdollisuuden tehdä parannus seuraavana vuonna.

Onko ”joulupukki” salanimi?
Siis samalla tavalla kuin vaikka ”Paavo Väyrynen”? Tuskin. Suomessa on väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan syntynyt vuosina 1920-39 sekä 1960-79 muutamia Joulu-nimisiä miehiä ja naisia. Pukki-sukunimisä miehiä (jos oletetaan, että joulupukki on mies, eikä varsin parrakas nainen) maassa on noin 300. On mahdollista, että nimi on siis ihan oikea, joskin sen kirjoitusasu on kummallinen ja pitäisi kirjoittaa muotoon Joulu Pukki.

Onko ihan tervettä työskennellä koko vuosi vain voidakseen lahjoittaa työn tulokset pois?
Me kaikki teemme enemmän tai vähemmän niin. Varallisuushan kerääntyy yhä harvempiin käsiin – Yhdysvalloissa rikkain prosentti omistaa jo kolmanneksen kaikesta, Suomi seuraa perässä.

Missä joulupukki asuu?
Korvatunturilla tietenkin, oletkos tyhmä?

Miksi joulupukki pukeutuu niin erikoisesti?
Se on kovin suhteellista. Esimerkiksi Lady Gagaan verrattuna joulupukki ei pukeudu kovinkaan erikoisesti.
 
Kenen luvalla joulupukki pitää yllä urkintaverkostoa?
Joulupukki ei kysele lupia. Päinvastoin, hänen urkintaverkostonsa on ollut olemassa vuosisatoja ja sitä ovat kopioineet kaikkien maiden tiedustelupalvelut. Suomessa Supo on vienyt tämän pisimmälle ja matkinut joulupukilta toimintaperiaatteiden lisäksi tavan palkata tonttuja tekemään urkinnan, kuten esimerkiksi Alpo Rusin tapaus osoitti.

Kannattaako joulupukkiin uskoa?
Totta kai. Jos joulupukki on olemassa, eikä usko häneen, ei saa lahjoja. Jos joulupukkia ei ole olemassa, ei edelleenkään saa lahjoja, mutta miksi ottaa riski?

Ylläpitääkö joulupukki harmaata taloutta?
Näin voisi sanoa. Ainakaan verotietojen mukaan hän ei osallistu yhteiskunnan kustannuksiin. Yhä harvempi muukaan tosin osallistuu, joten siinä mielessä hän on ihan mediaani tyyppi.

Onko joulupukki syyllinen eurokriisiin?
Kieltämättä hän holtittomalla lahjanannolla on ajanut esimerkiksi kreikkalaiset tilanteeseen, jossa he luulevat, että kaikki hyvä sataa taivaalta reestä, eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään. Näin ollen joulupukkia voi pitää ainakin osasyyllisenä.

Harrastaako joulupukki salakuljetusta?
Ei harrasta niin kauan kuin hän pysyy EU:n alueella. Sen sijaan EU:n ulkopuolisiin maihin viedyistä tavaroista pitäisi maksaa tulli. Mutta ehkä EU:n ulkopuolella ei ole kilttejä lapsia, joten asia ei ole akuutti.

Onko joulupukki miljonääri?
Ei ainakaan kovin kauaa, jos hän jatkaa valitsemallaan tiellä: tekee tonneittain tavaroita ja jakaa niitä ilmaiseksi.

Onko joulupukki kaikkivaltias?
Mitä ilmeisimmin. Maailmassa on 7 miljardia ihmistä, joista lapsia, siis alle 15-vuotiaita, on rapiat 30 prosenttia eli yli kaksi miljardia. Ja vaikka oletettaisiin, että näistä tuhmia – siis lapsia joille ei tarvitse jakaa lahjoja – olisi kymmenenkin prosenttia, joulupukki käy vähän yli vuorokaudessa yli puolentoista miljardin lapsen kotona viemässä lahjat, mikä vaatii yli-inhimillisiä kykyjä tai nopeahkon poron.

Onko Joulupukki olemassa?
Kuten edellä on osoitettu, joulupukki on kaikkivaltias. Näin ollen hänen olemassaolonsa voidaan todistaa samalla keinoin kuin Jumalan olemassaolo. Klassisin ehdotukset tähän löytyy Tuomas Akvinolaiselta. Hänen todistuksensa on kuta kuinkin seuraavanlainen.
(i) Kaikelle liikkuvalle täytyy olla liikuttaja.
(ii) Koska liike ei voi olla ikuista vaan sen on joskus täytynyt alkaa, on oltava nk. ensimmäinen liikuttaja joka itse on liikkumaton. Tätä kutsumme Jumalaksi.
Näin ollen todistus joulupukin olemassaolosta kuuluu seuraavasti:
(i) Kaikille joululahjoille täytyy löytyä tekijä, jotta lahjan voi joulun jälkeen käydä vaihtamassa 
(ii) Joululahjat eivät voi olla ikuisia eivätkä olekaan, koska ne menevät rikki yleensä aattona.
Siis: on oltava olemassa nk. ensimmäinen syyttelyn kohde, kun lahjat eivät miellytä. Tätä kutsumme joulupukiksi.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti