Tuhansien aaveiden kaupunki
Kirjailija-toimittaja Artemis Kelosaari on koonnut Aaveiden Turku -kirjaansa tarinoita opiskelukaupunkinsa – nykyään mies asuu Tampereella – kummitustarinoista. Niitähän piisaa:
– Turku on mitä mainioin kummituskaupunki. Olen kutsunut sitä ”Tuhansien aaveiden kaupungiksi”, mikä johtuu siitä, että Turku on niin vanha. Tarinoita ja historiaa tulee vastaan joka kadunkulmassa. Turku myös aina yllättää historiallaan: kaupunkia ei voi kokonaan tuntea ikinä. Turussa on kummittelemassa niin barokkiaatelisia kuin vanhempaakin Ruotsin vallan ajan ylhäisöä. 1800-luvulta on teatterikummitus ja vanhassa kirjastossakin tiettävästi kummittelee, Kelosaari kertoo.
Häntä itseään kiehtoo kaikenlainen outo ja marginaalinen, joten kun kustantaja kysyi haluaisiko hän tehdä aavekirjan, ei tarvinnut kauan miettiä:
– Osaan tarinoista olin törmännyt jo Turun-vuosinani. Lisäksi keräsin aineistoa ihan tuttavapiiristä sekä tietenkin erilaisista lähteistä, joita jonkin verran löytyikin. Ja jos sitten vaikutti olevan sopivan oloinen kummituspaikka, kävin haastattelemassa ihmisiä, jotka kyseisessä paikassa työskentelevät.
Vaan myönsikö kukaan nähneensä kummituksia?
– Yllättävän moni, itse asiassa.
Itsemurhatarinat yleisiä
Kelosaari sanoo, ettei toki tarvitse uskoa aaveisiin voidakseen nauttia niistä:
– Enemmän tämä on sellaista kansanperinteen keräämistä ja yhdenlaista kauhukulttuuria. Kummituksissa on jännittävää arjenvastaisuus. Itse pidän kaikesta, mikä luo vaihtoehtoa tälle normaalille ja luonnontieteelliselle, jonka ympäröimänä me yleensä olemme.
Suosikkikummitusjutukseen Kelosaari mainitsee Yrjö Jylhän tarinan. Runoilija on tunnettu talvisodasta kertovasta teoksestaan Kiirastuli:
– Hän oli hyvin äkkiväärä ja aggressiivinen persoona ja ampui itsensä uudenvuodenaattona vuonna 1956 Yliopistonkadun asunnossa. Hänen haamunsa kerrotaan kummittelevan edelleen alakerran ravintolassa. Olisi jotenkin soveliasta että juuri hän olisi jäänyt kummittelemaan taloon, kun ottaa huomioon Jylhän persoonan.
Kelosaari kertoo, että Turussa kummitusjuttuihin usein liittyvät itsemurhatarinat. Hän arvelee sen ehkä johtuvan kristinuskon vuosisataisesta vaikutuksesta nimenomaan näillä nurkilla Suomea: kristinuskossahan itsemurhaajat helposti saattoivat jäädä kummittelemaan, koska kyseessä oli niin suuri synti.
– Toki näin tamperelaisesta näkökulmasta voi olla niinkin että Turulla vain on ihmisiin sellainen vaikutus, että he tulevat hulluiksi… Kelosaari nauraa ja jatkaa:
– Mutta on eri kaupunkien välillä kyllä eroja. Esimerkiksi Tampereella ylikorostuvat sisällissodan aikaiset aaveet. Se on ollut täällä niin iso asia.
Haastattelu: Roope Lipasti
Sarjassa ajankohtaiset ihmiset vastaavat tietovisaan ja antavat menovinkkejä. Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia! Tässä numerossa Tietovisa keskittyy kaupungin aaveisiin – lähteenä on käytetty haastateltava olleen Artemis Kelosaaren kirjaa Aaveiden Turku.