01.12.2017 | Talvilehti - pääkirjoitus

Turustina Turussa

Helsinkiläinen kaveri ilmoitti tulevansa kylään ja pyysi, että esittelisin hänelle kaupunkia. Okei, helppo juttu, ajattelin. Paitsi ettei ollutkaan: oma kotikaupunki on niin itsestään selvä ja läpeensä tuttu, että on vaikea keksiä sieltä mitään erityisen kiinnostavaa ellei lasketa mahdollisuutta törmätä Juhani Tammiseen mutta ei sitä lasketa.

Onneksi tässä vaiheessa apuun tulee kirjallisuus. Sammakko-kustantamon Turku – kaupunkiopas palkittiin Vuoden matkakirjana, joten ehkä siellä neuvotaan, mikä täällä on kiinnostavaa.

Kyllä! Se osoittautui kelpo kirjaksi, joka sopii myös meille alkuasukkaille. On mielenkiintoista lähestyä omaa kaupunkia turistin silmin – tai turustin kun kerran Turussa ollaan.

Ei siis muuta kuin kirja kainaloon ja kaupungille! Veisinkö kaverini tutustumaan Turun seitsemään kukkulaan? Vai paseerattaisiinko jokivartta pitkin yläjuoksun suuntaan – Sillankorvan selviämisasema, Raunistulan rantojen rosoisuus ja Ylioppilaskylä ovat juuri sopivan karheita kohtia näyttää itäsuomalaiselle!

Tai jos sataa, niin ehkä menemme biologiseen museoon, se kun helposti unohtuu, vaikka on kovin kaunis ja hyvällä paikalla. Tai ehkäpä helsinkiläistä kiinnostaisi käydä kuulemassa keitä on haudattu tuomiokirkon lattian alle tai tutustua johonkin kymmenistä ravintoloista, joissa ainakaan minä en ole suuressa osassa edes käynyt.
*
Ja ellei jaksa lukea kokonaista kirjaa, voi Turkuun tutustua myös tämän Turun Aika –lehden avulla. Olemme jälleen koonneet hyvän paketin Turun menoista ja ajankohtaisista tapahtumista. Nauti siis lehdestä ja Turusta!

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti