08.12.2020 | Kevätlehti - Matti Mäkel

Underground ja positiivinen rakennemuutos

Markku Innon poismenon myötä suuri osa 1960-luvun lopun Turun Underground -liikkeen ja Suomen Talvisota 1939-40 -ryhmän legendoista on siirtynyt autuaammille systeeminvastustusmaille. Heidän työnsä puhuttelee kuitenkin edelleen ja osoittaa, että U-kapinalliset olivat paitsi tekijöitä myös näkijöitä. Tällaisella kirkkaudella he ennustivat monet nykypäivän ilmiöt jo vuosikymmeniä sitten:

”Haista, haista, haista, seinää vessan”

Establishment, grynderien ahneus ja yleinen välinpitämättömyys tuottaa huonoa rakentamista, hometaloja ja sisäilman ongelmia.

”Kerro mistä laivat myötätuulen purjeisiinsa saivat?”

Vuosia U-aikojen jälkeen Badding tulkitsee runollisesti ikiaikaista huolta suomalaisen varusteluteollisuuden tulevaisuudesta ja investointien tärkeydestä. Vastaus on tietysti niin laiva- kuin autoteollisuudenkin positiivisessa rakennemuutoksessa sama: lama taittuu, kun saksalainen raha kohtaa suomalaisen osaamisen.

”Keitä, keitä, kahvinkeitin”

Kahvinkeitin toimii uuden ja innostavan teknologian symbolina. "Keitä beibi kuumaksi", jatkaa Markku Into vuonna 1974 julkaistun biisin kertosäkeessä. Beibi viittaa tietysti Start Up -tapahtumien väkeen, joihin cutting edge -teknologia uppoaa kuin rääväsuiden rappiotaide lamaantuneiden alitajuntaan.

”Porsaat temmelsivät kauniina ryhmänä vastapäisen kappelin viinipuutarhassa”

Hämäristä ennustuksistaan tunnettu Nostradamus olisi ollut ylpeä siitä, miten salamyhkäisesti Oriveden kenkätehtaan nimiin laitettu sanoitus ennusti jo 1960-luvun lopulla Helsingin hiippakunnan talousepäselvyydet epämääräisine työmatkoineen ja pitkine, kosteine lounaineen.

”Lumisissijoukkue hyökkäsi ihmisiksi, ja valitsi yhden porsaan presidentiksi. Rauhanpiippu savusi valitsijamieskokouksessa. Kaikki oli ihan pilvessä.”

Lumisissijoukkue viittaa tässä sekä Venäjän turvallisuuspalvelun toteuttamaan vaalimanipulaatioon että valkoista ylivaltaa kannattavien ryhmien rynnäkköön vaaliuurnille Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Samaan aikaan Kalifornia ja moni muu osavaltio hyväksyy marihuanan (ehkä vain ihan unohtaakseen karun todellisuuden).

”Kekkonen hiihtää, Kekkonen kalastaa, mutta miten käy Kekkoselta rock´n’ roll?”

Kappaleen levyttämisen aikaan Kekkonen johti maata lähes yksinvaltiaan elkein. Tuolloin vain todelliset visionäärit pystyivät näkemään parlamentarismin nousun ja presidentin viran muuttumisen lähes seremonialliseksi tehtäväksi, missä on tärkeämpää rokata, hiihtää ja kalastaa kuin johtaa maata.

”Däng-Däng-Däng-Däng. Mies istui kylpyammeeseen. Däng-däng-däng-däng-däng. Beibi kytki sähköt altaaseen.”

Me too -kampanjan jälkeen patriarkaatti ei ole tuntenut oloaan turvalliseksi edes porealtaassa viskilasi kädessä.

Teksti: Matti Mäkelä

INFO

Suomen Talvisota 1939–1940 oli turkulainen underground-rockyhtye ja performanssiryhmä, joka toimi vuosina 1969-70. Sen tunnetuimpia jäseniä olivat runoilijat Jarkko Laine ja Markku Into, muusikko M. A. Numminen, laulaja Rauli ”Badding” Somerjoki sekä kuvataiteilija Harro Koskinen. Ryhmä julkaisi myös Aamurusko-nimistä lehteä sekä teki radio-ohjelmaa Maanalaista menoa.

Markku Into (1945–2018) oli turkulainen runoilija ja yksi 1960-luvun suomalaisen underground-liikkeen johtohahmoista. Hän oli mukana muun muassa legendaarisessa Suomen Talvisota 1939-1940 –yhtyeessä. Oman tuotantonsa ohella Into suomensi paljon beat-sukupolven kirjailijoita. Hänen esikoisteoksensa julkaistiin 1971. Alkuvuodesta 2018 ilmestyi postuumisti runoilijan viimeinen teos Haikuvia.

• Suomalainen laivanrakennus -näyttely Forum Marinumissa 31.12.2018 saakka.
• SHIFT Business Festival 22.-23.5.2018.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti