Mika Vainio porautuu kiinni äänten syvimpään mikro-olemukseen. (Kuvaaja: Tommi Grönlund)


21.12.2012 | Keikka

Undergroundin kuningas

Turun undergroundista löytyy vuodesta toiseen positiivista pöhinää, mutta kansainvälisen tason huippunimistä puhuttaessa lista lyhenee dramaattisesti. Jos Jarkko Laine oli runoudessaan maileja aikalaisiaan edellä, on Mika Vainion status elektronisen äänitaiteen saralla vähintäänkin vastaava. Kansainvälisessä julkisuudessa hänestä puhutaan alan yleismaailmallisena klassikkona.

Vainion musiikin taustalla kuuluvat varhainen ambient ja industrial, mutta lopulta kyse on leimoja kaihtamattomasta nykymusiikista, jolla on vahva henkilökohtainen leima. Vainio kertoo porautuvansa kiinni äänten syvimpään mikro-olemukseen.

– Kyse on fiiliksistä, joiden avulla selvitän suhdettani maailmaan ja itseeni. Inspiraatio voi tulla mistä vaan. Säätilasta, visuaalisista taiteista, kirjoista, tieteestä, uutisista, luonnosta tai vaikka pihveistä lihakaupan tiskillä, viime vuodet Berliinissä asunut maestro sanoo.

Vainion keikat ovat visuaalisesti hyvin minimalistisia, mutta fyysisellä rintamalla tapahtuu sitäkin enemmän. Tarkkaile ympäristöäsi, äänitaajuudet saattavat olla kokeellisella tuulella. (jn)

Mika Vainio, New York City Survivors. Dynamo perjantaina 28. joulukuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti