Varissuo räppää
Turkuvisa-sarjassa ajankohtaiset turkulaiset ihmiset vastaavat Turku-aiheiseen tietovisaan ja antavat menovinkkejä. Näytelmäkirjailija Satu Rasila sai tietokisastamme 8/10. Kuis meni, Satu? – Ihan hyvin noin niinku Tampereen tytöltä!
Syksyllä Turun kaupunginteatterissa pääsee tutustumaan kotikaupungin lähiöön, Varissuohon. Kyseessä on räppipainotteinen musikaali, jonka tarinasta vastaa Satu Rasila ja jonka räpit on tehnyt Karri Miettinen eli Paleface.
Varissuo! Miksi Varissuo?
– Se on ikään kuin trilogian päätös, ensin oli Kakola, sitten Seili ja nyt tämä. Jokaisessa on ideana, että kerrotaan ihmisistä jotka ovat olosuhteiden vankeja. Mutta toisin kuin Kakola tai Seili, Varissuohan ei ole olosuhde – sieltä pääsee tahtoessaan pois esimerkiksi bussilla. Sen sijaan näytelmässä se olosuhde on oma asema sukupolvien ketjussa: Suhde omiin vanhempiin ja suhde omiin lapsiin. Niitä ei kumpiakaan voi valita – sitä saa perinnöksi tietyt henkiset ja materiaaliset asiat ja niitten kanssa on elettävä. Kyseessä on episodinäytelmä eli seurataan neljää eri tarinaa, jotka kaikki tapahtuvat Varissuolla, Rasila kertoo.
Mutta miksi Varissuo? Miksei Puolalanpuisto?
– Varissuo on mielenkiintoinen paikka siksi, että siellä on ihmisiä niin eri maailman kolkilta. Eli sieltä ei tarvitse lähteä maailmalle kun maailma on tullut jo sinne. Ja toisaalta Varissuolla asuu ihmisiä, jotka ovat muuttaneet sinne silloin kun se valmistui 80-luvulla, eli pysyvyyttäkin on.
Turun onnellisimmat ihmiset
Rasila asuu itse Hirvensalossa eikä hänellä ole Varissuohon sen syvempää suhdetta. Itse asiassa näytelmää kirjoittaessaan hän pohti aika paljon, voiko edes kirjoittaa tällaisesta:
– Tuli siis mietittyä kulttuurista appropriaatiota eli omimista, toisin sanoen sitä, kenen tarinoita minä saan kirjoittaa. Saanko kirjoittaa tällaisia ihmiskohtaloita, joihin itselläni ei ole kosketuspintaa. Jännittävää on, etten minä sellaista Kakolan tai Seilin kohdalla miettinyt. Mutta lopulta ajattelin niin, että saan kirjoittaa mistä huvittaa, koska joka tapauksessahan sitä aina kirjoittaa sellaisista asioista, joista ei ole omakohtaista kokemusta.
Toki kirjailija teki myös taustatyötä: vietti aikaa Varissuolla, kävi siellä kaupassa ja jumpassa sekä tarkkaili ympäristöä.
– Luin myös aiheesta. Kuten vaikka sen, että kun tehtiin tutkimusta ketkä ovat Turun onnellisimpia ihmisiä, niin ketkäpä muut kuin varissuolaiset! Se johtuu yhteisöllisyydestä, joka siellä vallitsee, kulttuurit elävät rinnakkain. Mieleen jäi kohtaus jota seurasin kauempaa, kun fiini eläkeläismummo tiibetinspanieleineen jäi juttelemaan maahanmuuttajanuoren kanssa ja heillä näyttää olevan todella hauskaa.
Toisaalta:
– Tottahan Varissuo on myös paikka, jossa voi syrjäytyä, ei siitäkään mihinkään pääse. Mutta olisi epäreilua tehdä siitä joku ghetto, koska ei se sellainen ole.
Räp meets Shakespeare
Kyseessä on siis räp-musikaali, vaikka on näytelmässä toki muutakin musiikkia. Sävellyksistä vastaavat Tuomo Prättälä, Jori Sjöroos ja Jussi Vahvaselkä.
– Räp oli luonteva valinta, koska se on maailman kieltä, eri maailmoista tulevien kieltä. Paleface tuli mukaan koska tiesimme että hän on tehnyt teatteria ennenkin. Hän on sellainen saarnamies, puhuu pienen ihmisen puolesta ja hän innostuikin heti. Yhteistyö sujui aivan mahtavasti.
Kirjoitusprosessissa Rasila löysi myös jännittävän yhteyden räpin ja teatterin välille:
– Räp ja Shakespeare ovat yllättävän lähellä toisiaan. Hyvä räppi on nopeaa, tarkkaa ja rytmistä, aivan kuten Shakespearen teksti – ja molemmissa myös sitä tekstiä vain tulee, pakottomasti ja helposti.
•
Satu Rasilan syksyn menovinkit
1) Elokuvapäivä Turussa 8.9. Silloin voi muun muassa nähdä Tyttökuninkaan linnan pihalla! Muutenkin se on mielenkiintoinen päivä, suosittelen.
2) ÅST: Honey. Se on Tove Appegrenin teksti – hän on kollegani ÅST:n puolella. Näytelmä tuli jo keväällä mutta marraskuussa alkavat uudet näytökset!
3) Turun Taidemuseo: Axel Haartman – Ali Munsterhjelm – Santeri Salokivi 14.9.18-20.1.19. Jos kirjoittaminen ei etene, haen potkua usein taidenäyttelyistä. Kuvataide saa ajatukset liikkeelle. Tämä turkulaisten impressionistien näyttely vaikuttaa kiinnostavalta.
Haastattelu & kuva: Roope Lipasti
Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia!