31.08.2012 | Syyslehti - Liisa Lundell

Iskä hoitaa

Poikasten hoito jää eläinten keskuudessa melkein aina naaraiden tehtäväksi. Muutamat eläinisukit näkevät kuitenkin paljon vaivaa jälkikasvun eteen. Minkä lajien edustajat ansaitsivat pienen isänpäivätunnustuksen?

Hämähäkki uhraa itsensä

Latrodectus hasselti -hämähäkkikoiras uhraa henkensä äidin ja jälkikasvun vuoksi. Pallohämähäkkien heimoon kuuluva, Australiassa elävä hämyri tarjoaa itsensä naaraalle syötäväksi parittelun aikana. Itsensä tarjoaminen seksuaaliseen kannibalismiin vaikuttaa järjettömältä. Biologinen peruste on kuitenkin se, että parittelu kestää mukavasti kauemmin, kun naaras aterioi samalla. Mitä pidempi paritteluaika, sitä enemmän hedelmöitettyjä munia. Elävältä syöty koiras saa myös etumatkaa muihin koiraisiin: kylläinen naaras torjuu todennäköisemmin seuraavan kosiskelijamarttyyrin.

Käytännössä naarasta pienempi hämisisä tekee kuperkeikan ja tarjoaa vatsansa naaraan suuta vasten.

Merihevonen puskee vauvat maailmaan

Kalamaailman kummajaiset, merihevoset, vaihtavat perinteisiä sukupuolirooleja. Naaras pyöräyttää satoja munia koiraan mahapussiin. Koiras hedelmöittää munat, kantaa niitä 9-45 vuorokautta ja puskee pienet merihevoset ulos lihaksillaan, toisin sanoen synnyttää poikaset. Siihen hoito lakkaakin, mutta suoritus on silti melkoinen.

Munavahti ja kantojuhta

Darwininsammakkokoiras vahtiii kahden viikon ajan noin 30-40 munaa, jotka naaras munii. Kuoriutumisen jälkeen isä kantaa nuijapäitä leukapussissaan, kunnes pienokaiset ovat tarpeeksi vanhoja uimaan itsekseen pois.

Keisaripingviini hautoo ja laihtuu

Frakkikansa lisääntyy ääriolosuhteissa. Keisaripingviininaaras munii munan hyisissä olosuhteissa Etelämantereella, vierittää munan isän haudottavaksi ja lähtee kahdeksi kuukaudeksi syömään. Koiras hautoo munaa jalkojensa päällä ihopoimun suojassa, jäätävässä tuulessa ja pakkasessa yhdeksän viikkoa. Kosintamenojen ja hautomisen ajan koiras paastoaa ja voi laihtua jopa puolet painostaan.

Kun poikanen kuoriutuu, naaras alkaa ruokkia sitä ja isä pääsee vihdoin merelle syömään.

Gerbiilit opettelevat vauvanhoitoa

Monien eläinlajien täysikasvuiset poikaset jäävät vielä joksikin aikaa vanhempiensa luo ja auttavat näitä seuraavan poikueen hoidossa. Tutkijat ovat ihmetelleet käyttäytymistä, sillä samalla nuoret eläimet menettävät osan omasta lisääntymisajastaan. Isäksi opettelu paljastui kuitenkin tutkimuksessa hyödylliseksi tuleville poikueille.

Allen L. Salo ja Jeffrey A. French tutkivat gerbiilien käyttäytymistä ja saivat selville, että poikasten hoidon opettelu nuorena auttaa gerbiilejä hoitamaan omia poikasiaan. Erityisesti silloin, kun gerbiili-isä oli saanut opetella poikasten hoitoa, tuotti gerbiilipari nopeammin jälkeläisiä. Poikaset painoivat enemmän ja niiden silmät aukesivat nopeammin kuin gerbiilipareilla, jotka eivät olleet hoitaneet nuorempia sisaruksiaan.

Liisa Lundell

Isänpäivää vietetään 11.11.2012

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti