Kuljetusalan francising-yrittäjäisän (Kris Hitchen) ja tyttären (Katie Proctor) yhteinen hetki elokuvassa Kiitos tilauksestasi. (Kuva: Suomen Filmikamari ry)


11.11.2019 | Elokuva-arvostelu

Kaikkensa yrittäjä

Kapitalismia kritisoiva brittiohjaaja Ken Loach, 83, lopetti jo kertaalleen uransa, mutta koska tavallista ihmistä sortavat epäkohdat eivät maailmasta loppuneet, Loach ja käsikirjoittajaparinsa Paul Laverty palasivat sorvin ääreen.

Hanttihommia tekevän newcastlelaisen Rickyn (Kris Hitchen) ja kotihoitajana toimivan Abby-vaimonsa (Debbie Honeywood) unelmana on omistusasunto, johon heillä ei vuoden 2008 talouskriisin takia ole ollut mitään mahdollisuuksia. Ricky päättää ryhtyä francising-yrittäjäksi kuljetusalalle. Alkuun pääsemiseksi on hankittava pakettiauto ja pääoma siihen saadaan Abbyn auton myynnistä. Abbyn työpäivälle tulee rutkasti lisää mittaa julkisilla kulkien. Perheen murrosikäiset lapset jäävät väistämättä oman onnensa nojaan.

Franchise-yrittäjänä Ricky ei suinkaan ole oman itsensä herra, herruus on kuljetusliikettä pyörittävällä armottomalla Maloneylla (Ross Brewster) ja viimekädessä skannerilla, joka kirjaa lähetin jokaisen liikkeen ja rytmittää minuuttiaikataulun. Tahti on kova ja vastuu tekijällä. Sairaspäiviä ei pidetä ja jos pidetään, sijainen on järjestettävä itse tai pätkähtää sakko. Tiukoille laskettu suunnitelma ei kestä vastoinkäymisiä, ei edes vessataukoja.

Loachin elokuvissa näyttelevät usein amatöörit, niin nytkin. Se lienee yksi syy siihen, ettei elokuva vaikuta todellisuutta kuvaavalta vaan todellisuudelta itseltään. Etenkin Abbya esittävä, siviiliammatiltaan kouluavustajana toimiva Debbie Honeywood tavoittaa kutsumustyönään hoitotyötä tekevän eetoksen häkellyttävällä herkkyydellä.

Työttömien kyykyttämisestä kertoneessa Minä, Daniel Blakessa (2016) noustiin barrikadille ja systeemin järjettömyydestä tehtiin numero, Kiitos tilauksestasi-elokuvassa uuden työelämän kohtuuttomuuksista kärsitään yksityisesti, perheen piirissä. Todistajana toimiva katsoja tuntee epäreiluuden ihollaan. Jotain on pielessä jos ihminen ei elä omalla työllään. Loach näyttää miten huonosti asiat ovat, mutta hän ei vahingossakaan ehdota, että katsojan osuus olisi kuitattu pelkästään elokuvan katsomisella.  Kiitos tilauksestasi on väline, ei niinkään lopputuote.

****

Anna Eloaho

Kiitos tilauksestasi (Sorry we missed you), ensi-ilta 8.11.2019.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti