27.11.2009 | Talvilehti - Kaupungin kosketus

Kaupungin kosketus – Kauko Röyhkä

Sarjassa ihmiset kertovat itseensä liittyvistä paikoista Turussa.

Kauko Röyhkä asuu Turussa nyt toista kertaa. Edellisellä kerralla tuli häätö.

1. Rautatiesilta
Ihmelapsen viimeiset hetket –kappaleessa lauletaan näin: Kun juna matelee hiljaa, rautasiltaa, samea on joki. Joki on tietenkin Aurajoki. En muista, missä sen kirjoitin, siitä on jo kaksikymmentä vuotta, mutta jokinäkymä siltä sillalta on sellainen, josta pidän. Verkalleen virtaava joki ja rakennukset kauempana ovat kuin joku pienoismalli.

2. Yo-kylä
– Asuin siellä opiskeluaikana 80-luvun vaihteessa. Siihen liittyy tosin huonojakin muistoja. Meidät nimittäin häädettiin sieltä, kun oli liikaa bileitä ja soittelin öisin kitaraa. Kaikki meni niin kauan hyvin kuin naapureina oli samanlaisia, mutta sitten sinne muutti ihmisiä jotka halusivat nukkua yönsä rauhassa.

3. Rautatieasema
– Se on tullut tutuksi. Ylioppilaskylän jälkeen muutimme Helsinkiin, sillä siihen aikaan bänditouhut alkoivat olla yhä enemmän siellä ja jatkuva edestakaisin kulkeminen alkoi olla rasittavaa. Nykyäänkin joudun jonkin verran käymään  siellä, mutta nyt minulla on Helsingissä työhuone, jossa voin yöpyä. Muutenkin yhteydet ovat paremmat, bussejakin kulkee pitkin yötä.

4. Merenrannat
– Olen hyvin merellinen tyyppi, Oulusta kotoisin, vaikkei meri siellä niin paljon näykään kuin täällä. Pidän kaikenlaisista rannoista ja monissa biiseissäkin niitä mainitaan. Turkuun liittyy biisi Huutoa Puistossa, jossa kävellään ensin  rantatietä ja myöhemmin kaupungissa tapahtumat keskeyttää aina huuto puistosta. Se on sellainen pelottava asia, Turussahan on myös se puoli, kaupunki voi olla myös ahdistava.

5. Mäet
Turussa on paljon mäkiä, mikä tekee maisemasta vaihtelevan. Täällä on paljon näkymiä yli kattojen. Helsinki on paljon tylsempi siinä mielessä, tasaisempi.

6. Martti
Kun aikanaan asuin Ispoisissa, kävelin keskustaan usein Martin läpi. Se jäi jo silloin mieleen kauniina paikkana. Kun sitten keväällä olimme muuttamassa tänne, kyselin kavereilta, mistä kannattaisi asuntoa hakea. Kaikki vastasivat, että Martista. Siellä on idyllisiä pihoja ja vähän erikoisempia taloja kuin vaikka Oulussa. Nämä ovat ruotsalaisvaikutteisia. Martissa on pohjoismainen meininki omenapuineen ja aitoineen. Omakotitaloa sentään emme hankkineet, vaan rivitalon; haluan, että tarpeen vaatiessa on talonmies, joka osaa auttaa, kun ei itse osaa.

7. Vanha poliisiasema (Suurtori)
– Kun teimme Paha maa –albumia, harjoittelimme tyhjillään olevan vanhan poliisiaseman selleissä. Rakennus oli ihan rappiolla ja odotti kunnostustaan. Varsin keskeisellä paikalla saimme siis treenata. Nykyään meillä on paikka Vähäheikkilässä.

8. KUKA-baari
– Sen minä aina mainitsen, kun kysytään. Siellä viihdyn – muita ravintoloita voisivat olla Alvari, Koulu ja Dynamo, jos kaipaa vähän nuorempaa seuraa. Bändejä käyn kuuntelemassa Klubilla, joskin yleensä olen itse viikonloput keikoilla, joten harvemmin pääsen ketään kuuntelemaan.

9. Saaristo
– Vietimme viime juhannuksen Nauvossa. Saaristoon haluan tutustua paremmin nyt kun täällä ollaan. Itselläni ei ole autoa, mutta sinne pääsee mainiosti bussillakin, tarvittaessa voi vuokrata jonkun mökin muutamaksi päiväksi. Olen meri-ihminen – sellainen suomalainen perusmetsäluonto ei minua oikein innosta. Kaipaan luonnosta murroskohtia, rannikkoa.

Haastattelu: Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti