27.05.2011 | Kesälehti - Kaupungin kosketus

Kaupungin kosketus – Mira Luoti

Mira Luodin Turku on kesäinen ja saa hänestä esiin räppääjän.

1. Vartiovuoren kesäteatteri
Olen pitkästä aikaa mukana kesäteatterissa – viime kerrasta on yli kymmenen vuotta – ja sen takia vietän myös kesän Turussa. Esitän Risto Räppääjän tätiä Rauhaa. Hän on sellainen höpsö tyyppi. Vartiovuori liittyy myös lapsuuden maisemiin.

2. Luostarinvuoren ja Kerttulin koulut
Ala-asteella itse asiassa tapasin Jorin (Sjöroos) ensimmäisen kerran. Hän oli viidennellä ja muutaman vuoden minua vanhempi. Mauno Koivisto oli tulossa kouluun vierailulle ja me esitimme hänelle musikaalin. Olimme Jorin kanssa siis kuorotovereita jo silloin. Peruskoulun jälkeen kävin kokkikoulun. Ajattelin käytännöllisesti niin, että kokkina tai tarjoilijana saa aina töitä, minkä lisäksi osaa sitten aikanaan laittaa lapsille ruokaa. Kyllä meillä lapset sitten monipuolisesti kaikenlaista syövätkin, jopa ituja ja tofua. Täysjyväriisistä ne sentään vähän protestoivat.

3. Tähtitorninmäki
Se on etenkin keväisin paikka, jossa on tullut vietettyä monet hetket ja varsinkin piknikit. Tähtitorninmäki liittyy kouluun, joka oli siinä vieressä, mutta tulee siellä vielä nykyäänkin käytyä. Näköalat ovat hienot, ja sitten tarvitaan vain musiikkivehkeet mukaan ja hyvää ruokaa, niin piknik on valmis. Ainoa huono puoli on, että pitää käydä puskapissalla, mutta se kuuluu kesään.

4. Ekumeeninen taidekappeli
Siellä menimme naimisiin muutama vuosi sitten. Se on tosi hieno paikka ja meille jotenkin sopiva ja luonteva valinta. En tosin ole mikään hääihminen sikäli, että kovin paljon olisin häiden takia jaksanut hössöttää – naimisissa pitää olla, mutta se siitä. Meillä naimisiinmeno olikin oli aika spontaani juttu: päätettiin, että mennään jos seuraavan kahden viikon aikana Taidekappelissa on tilaa ja paikalle tulevat sitten ne, joille sattuu niin lyhyellä varoitusajalla sopimaan.

5. Ruissalo
Ruisrock on tietenkin tärkeä, mutta myös Ruissalon metsät. Viimeksi minut houkuteltiin sinne, kun oli niin hyvä mustatorvisienivuosi. Ne ovatkin suosikkisieniäni. Metsässä kulkeminen ylipäänsä on asia, josta tulee aina lapsuus mieleen. Ruisrock – kuten myös DBTL – puolestaan ovat sellaisia, joissa olen käynyt niin kauan kuin se vain on ollut mahdollista. Nuorempana olin usein töissä festareilla, kun sillä lailla sai sitten liput ilmaiseksi. En kyllä koskaan uskaltanut edes haaveilla, että itsekin joskus esiintyisin Ruisrockissa. Mutta olihan se sitten hienoa!

6. Saaristo
Meillä ei ole mökkiä eikä venettä, mutta vierailen sitten kaverin mökillä. Pienenä kävimme asuntovaunun kanssa Taivassalon suunnassa, joten sieltä meri tuli tutuksi. Se on hieno ja ihana, rauhoittava elementti. Vaikka ei silti: jos joku välttämättä haluaisi lahjoittaa minulle mökin, saisi se olla järvenkin rannalla.

7. Naantali
Olen ollut siellä monenlaisissa hommissa ja se on hieno kaupunki. Muumimaailmassa – tai Väskin saaressa – esitin  Pölkky-Elmeriä. Kylpylässä olin tekemässä kaikkea mahdollista keittiöhommista pesulatyöhön. Ylipäänsä olen tehnyt hyvin monenlaisia töitä ja esimerkiksi näissä Naantalin hommissa oli se hieno puoli, että saattoi sitten töitten jälkeen jäädä nauttimaan kaupungista.

8. Jokilaivat
No onhan se hienoa istua laivalla ja leikkiä että on jossain keskellä merta! Nykyisessä asuinkaupungissa Helsingissä ei ole mitään vastaavaa. Sitä paitsi sieltä puuttuvat myöskin sellaiset paikat, joissa tietää törmäävänsä tuttuihin. Turussa niitä on paljon. Klubi on yksi, jossa käyn bändejä katsomassa, sitten on Blanko, Panini, Viinille… Noita on paljon.

9. WAM
Se on hieno museo ja siellä on mainio kahvila. Lisäksi ystäväni on siellä töissä, joten piipahdan WAMissa aika usein – lapsetkin tykkäävät siitä. Toinen lasten suosikki on Aboa Vetus ja kolmas Seikkailupuisto. Se on aivan ihana paikka mennä yksi- ja kolmivuotiaiden kanssa. Olen lupautunut sinne esiintymäänkin, jos tarve vain on.

10. Raunistula
Se on kaunis paikka ylipäänsä, mutta tärkeä erityisesti siksi, että Jorilla on siellä hieno talo, jossa on myös studio. Bändin kanssa treenaamme Helsingissä, mutta biisit nauhoitetaan siellä Jorin makuuhuoneessa.

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset kertovat itseensä liittyvistä paikoista Turussa.

Roope Lipasti

Lastennäytelmä Risto Räppääjä ja villi kone Vartiovuoren kesäteatterissa. Ks. linkki ohessa.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti