21.02.2014 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Kuukausista googlein

Kaikki lienevät kuulleet väitteen, että huhtikuu on kuukausista julmin. Se löytyy amerikkalaisrunoilija T.S. Eliotin Autiomaa-teoksesta vuodelta 1922.

Mutta miksi aina se julmuus? Kai huhtikuu muutakin voi olla! Kysytäänpä Googlelta. Haulle ”Huhtikuu on” löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja: Huhtikuu on kuukausista humpin! Huhtikuu on asuntokuukausista mukavin! Huhtikuu on kissojen kuukausi! Huhtikuu on hiihtokuu! Huhtikuu on tokokuu!

Ihan jees. Entä muut kevätkuukaudet? Jos maaliskuu lasketaan kevääksi, se vaikuttaa Googlen perusteella huhtikuuta julmemmalta: Maaliskuu on miehetön! Maaliskuu on kansainvälinen suolistosyöpäkuukausi! Maaliskuu on kammottavista kamalin kuukausi!

Ehkä toukokuussa asiat ovat jo paremmin? No joo: Toukokuu on masturbaatiokuukausi. Toukokuu on kukkakuu. Toukokuu on karhunlaukan aikaa. Toukokuu on säteilytietoisuuskuukausi. Toukokuu on vehnäolutkuukausi…

Hmm… Totta puhuen noissa ei oikein ole klassikkorunon aineksia, kuten ei kesäkuun tarjokeissakaan. T.S. Eliot tuskin olisi yhtä kuuluisa jos olisi aloittanut runonsa Googlen ehdotuksen mukaan ”Kesäkuu on ohi, pavun syönti jatkuu”.
*
Ehkä alkuperäinen oli sittenkin hyvä:

”Huhtikuu on kuukausista julmin, se työntää
sireenejä kuolleesta maasta, sekoittaa
muiston ja pyyteen, kiihoittaa
uneliaita juuria kevätsateella.”
*
Käsillä olevassa kevät-Mobilessa emme paneudu julmuuksiin. Sen sijaan puhumme muodista, urheilusta, rakkaudesta, ruuasta ja sen sellaisesta. Kevät kun on vuodenajoista keväin. Tarkoitan siis kevein.

Roope Lipasti,
Mobilen kausilehtien päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti