Maria Lund. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


31.05.2019 | Kesälehti - Kaupungin kosketus

Maria Lundin maailman kaunein paikka löytyy Turusta

Näyttelijä on kesätöissä rakkaissa lapsuudenmaisemissaan.

1. Puolalanpuisto

Olen viettänyt pienenä kaikki kesät Turussa. Puolalanpuisto liittyy vahvasti lapsuuden kesämuistoihin. Ihanat kalliot, kauniit näkymät.

Koska mummi asui lähellä, olimme usein puistossa leikkimässä. Olen vienyt myös omat lapseni sinne leikkimään – ja varmasti myös tänä kesänä, kun he asuvat kanssani Turussa. Oma kotimme on Hankasalmella, mutta näyttelen kesän ajan Samppalinnan kesäteatterin Perjantai on pahin -musikaalissa.

2. Puutarhakatu

Kaiken kaikkiaan tämä katu, se on yksi tukikohdistani. Isovanhemmillani oli Puutarhakadulla asunto. Isoisääni en päässyt tutustumaan, mutta äidinäitini asui kadun tornitaloissa.

3. Kauppatori

Siellä on elämää ja tapaa ihmisiä. Vaikka ei tarvitsisikaan mitään, torilla on kiva pyörähtää.

Kauppatorilta saa hyviä lettuja ja jäätelöä eli kaikkea ihanaa, mitä nyt toriin kuuluu. Kesäherkkujani ovat mansikat ja herneet.

4. Kakskerta

Meillä oli saarella talo vuodesta 2000 alkaen. Asuimme siellä viisi vuotta, joten saari tuli tutuksi ja rakkaaksi. Olen kiertänyt sitä rullaluistimilla, pyörällä ja lenkkeillen – Kakskerta on juuri sopivan kokoinen. Hauskaa, kun keskellä saarta on pieni järvi.

5. Vaakahuoneen Paviljonki

Vaakahuone on ensimmäinen työpaikkani. Olin 16-vuotias ja etsin kesätyöpaikkaa. Otin moneen paikkaan yhteyttä, eikä mistään napannut. Hengailin paljon Vaakahuoneella, koska siellä esiintyi hyvä jazzbändi. Olin paviljongissa melkein joka ilta, kunnes paikan pomo kysyi, haluaisinko laulaa yhtyeen kanssa – hän oli huomannut, että laulan kaikki biisit mukana. Kokeilin yhtenä iltana, ja se meni sen verran hyvin, että sain pestin 22 illaksi.

Olen nyt perinteisesti käynyt melkein jokaisena kesänä keikalla Vaakahuoneella.

6. Sigyn-laiva

Sigyn on lempilaivani, vaikka Suomen Joutsenkin on kaunis. Tykkään mustasta enemmän. Sigyn on myös aina ollut mystisempi ja mielenkiintoisempi.

7. Hirvensalo

Meillä oli ennen Mustalahdessa mökki, jossa olen viettänyt kaikista eniten aikaa Turussa. Mökki oli kivisellä pohjoisrannalla, mutta lapsena ei ollut kylmä, kun vesi tuntui aina lämpimältä. Sauna oli ihan mahtava – pieni hökkeli, jonka ukki oli rakentanut.

Mökissä ei ollut sähköjä eikä juoksevaa vettä, se oli todella alkeellinen. Mutta sieltä ovat parhaat kesämuistot.

8. Salainen paikka

Tämä on maailman kaunein paikka. Lempipaikkani koko maailmassa on niin salainen, etten halua kertoa sen tarkkaa sijaintia.

Löysin paikan teini-ikäisenä. Se on korkea, kallioinen kohta meren rannalla, jossa on kitukasvuisia mäntyjä. Sinne ei ole kovin helppo päästä. Menen paikkaan silloin, kun minulla on suurta onnea tai suurta surua. Se hiljaisuus, yksinäisyys ja jylhä näkymä. Olen vienyt kalliolle erittäin harvat ja valitut, vain kaksi ihmistä.

9. Aboa Vetus & Ars Nova

Olen kolunnut kaikki Turun museot. Aboa Vetuksen näyttelyt ovat mielenkiintoisia ja hyvin rakennettuja, sopivat myös lapsille. Museossa kuultaa tämän kaupungin historia oikein kunnolla. Historiaa pystyy konkreettisesti koskettamaan, niitä ihmisen tekemiä jälkiä. Aboa Vetuksen tyylisiä paikkoja ei ole montaa Suomessa.

10. Samppalinnan kesäteatteri

Ennen tätä kesää olen näytellyt kerran aiemmin Samppalinnan kesäteatterissa, vuoden 2016 Nunnia ja konnia -musikaalissa.

Samppiksessa on hyvät puitteet. Vanha mylly on historiallinen maamerkki Turulle. Ihanaa, kun se on harvempia kesäteattereita, joka sijaitsee keskellä kaupunkia. Läheltä löytyvät esimerkiksi jokilaivat, jos haluaa vielä esityksen jälkeen pohtimaan ja purkamaan teatterikokemusta.

Haastattelu: Ellinoora Sandell
Kuva: Timo Jakonen

Perjantai on pahin -musikaali 13.6.–16.8. Samppalinnan kesäteatterissa.

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti