Piirros: Ulriikka Lipasti


21.11.2014 | Talvilehti - Matti Mäkelä

Pieni ihminen suurten kysymysten äärellä

Taiteen ja tieteen väitetään antavan vastauksia ihmiskunnan suuriin mysteereihin. Tässä joulupyhien ratoksi joukko elämää suurempia kysymyksiä ja ehdotuksia, mistä vastauksia voisi lähteä etsimään.

Voiko Venäjää ymmärtää?
Venäjän historian, nykypäivän ja tulevaisuuden tutkimus on yhteiskunta- ja humanististen tieteiden vastine kvanttifysiikalle, josta alan syvällisimpiin tuntijoihin kuulunut fyysikko Richard Feynman totesi seuraavaa: ”Voin luottavaisin mielin todeta, että kukaan ei ymmärrä kvanttifysiikkaa.”
Stephen Hawking ja Leonard Mlodinow: Suuri suunnitelma
Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Voiko talouden kehitystä ennustaa?
”Tuleeko minusta kaunis, tuleeko minusta rikas?”, kyselee pikkutyttö Doris Dayn klassikkoiskelmässä Que Sera, Sera. Tytön äidin näkemys tulevaisuudentutkimuksen mahdollisuuksista on paljon ekonomisteja realistisempi: ”Mitä tapahtuukin, se tapahtuu. Tulevaisuus ei ole meidän nähtäväksemme.”
Doris Day: Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera)

Voiko sote-uudistuksesta kertoa viihdyttävästi?
”Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tavoitteena…” on niin tyrmäävä lähtökohta lauseelle, että harva kuulija pystyy sen jälkeen säilyttämään halunsa elää. Sote-uudistuksesta kertovan poliitikon puheen voikin pelastaa vain Diane Keatonin esittämän Annie Hallin tapa päättää dadaksi äitynyt puhetulvansa stoalaisella toteamuksella ”la-di-da, la-di-da”.
Woody Allen: Annie Hall

Onko muualla maailmankaikkeudessa älyllistä elämää?
Kysymyksen pohtiminen on pelkkää itsensä kiusaamista, koska ihmisen kehittämä oletus elämän väistämättömästä kehityksestä kohti älykkäämpiä elämänmuotoja on nimenomaan vain ihmisen kehittämä oletus, ei mikään universaali tosiasia. Voihan olla, että galaktisessa evoluutiossa nimenomaan juuri hölmöimmät pärjäävät (survival of the dummiest). Itse asiassa iso osa ihmiskunnan historiaa tukee juuri tätä teoriaa. Sitä paitsi tällaisten kysymysten pohtiminen saa vakavasti epäilemään, onko edes maapallolla älyllistä elämää.
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja

Murhasiko Lee Harvey Oswald presidentti Kennedyn?
Salaliittoteorioihin sisältyy ikävä älyllinen ongelma: se, että salaliittoihin uskovat ovat vainoharhaisia, ei tarkoita että salaliittoja ei ole olemassa. Mikä oli taikaluodin todellinen reitti? Oliko tarinan pahis CIA, varapresidentti Lyndon B. Johnson vai sittenkin Tony Soprano? Ja oliko Oswald suoraan alenevassa polvessa sukua ranskalaiselle merovingien kuningassuvulle?
Dan Brown: koko tuotanto

Onko Pohjoismaiselle hyvinvointivaltiolla tulevaisuutta?
Eipä taida olla.
Henning Mankell: koko tuotanto

Miksi matematiikka on vaikeaa?
Eihän se ole, kun sen oikein ymmärtää. Piparminttu-Pipsan mukaan vastaus on usein yksitoista.
Charles M. Schultz: Varo laakapalloa, Jaska Jokunen

Saadaanko Lähi-itään rauha?
Osaako Jumala luoda niin ison kiven, että hän ei jaksa nostaa sitä? Pitääkö siitä tosiaan vaieta, mistä emme voi puhua? Niinpä niin. Voihan näitä pohtia, mutta vaikea on päästä puusta pitkään.
Heli Laaksonen: Sekaherelmäpuu. Kolumnei

Voiko valtaapitäviin luottaa?
Ei suositella.
Niccolò Machiavelli: Ruhtinas
William Shakespeare: Macbeth

Mikä on elämän tarkoitus?
Helppo kysymys. Jokainen tietää, että se on 42.
Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti