26.05.2017 | Kesälehti - Matti Mäkelä

Seuraavan sadan vuoden trendit

Monet asiat eri elämänalueilla ovat leimanneet itsenäisyytemme ensimmäistä vuosisataa. Miltä niiden tulevaisuus näyttää?

Urheilu

Tärkeä osa suomalaista tarinaa. Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen juoksivat Suomen maailmankartalle ja Leijonat selättivät jopa talouslaman vuoden 1995 maailmanmestaruudellaan.

Ennuste: Urheilun merkitys suomalaisuudelle vähenee, koska pärjäämme siinä jatkuvasti huonommin. Poikkeuksen muodostavat erilaiset talvilajit, joissa globaali kilpailu pysyy vähäisenä. Jalkapallomaajoukkueemme säilyttää todennäköisesti asemansa kansallisena häpeän aiheena.

Tasa-arvo

Toki suomalaiset naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä Euroopassa, mutta sen jälkeen pääministereistä vain kaksi ja presidenteistä yksi on ollut naisia; tällä hetkellä hallituksen 17 ministeristä miehiä on 12. Ja tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan vasta vuonna 2017.

Ennuste: Suomi muuttuu edelleen tasa-arvoisemmaksi ja eri ihmisten oikeuksia paremmin kunnioittavaksi, mutta vain jos sen eteen tehdään jatkuvasti työtä. ”Niitä on rakennettu vuosikymmenet, mutta hajottaminen tapahtuu hetkessä. Huonot käänteet voivat olla nopeita”, muistutti EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Helsingin Sanomien haastattelussa huhtikuussa.

Koulutus

Koulutusjärjestelmämme oli pitkään ainakin PISA-tulosten perusteella tunnetun maailmankaikkeuden paras. Nyt koulutusleikkaukset herättävät huolta ja uhka on, että tulevaisuudessa Iso-Britannian työväenpuolueen entisen johtajan Ed Milibandin ”jos haluat toteuttaa amerikkalaisen unelman, mene Suomeen” -ylistykselle ei enää ole katetta.

Ennuste: Suomi panostaa koulutuksen laatuun, kehittämiseen ja saavutettavuuteen. Suomen on pakko, koska muutoin se ei pärjää tässä maailmassa.

Työ

Kaikkien muiden kansojen tavoin suomalaiset pitävät itseään ahkerina ja työteliäinä ihmisinä, joille työ merkitsee paljon. Tulevaisuuden haaste voi kuitenkin olla se, että ahkeruudella ja luterilaisella työetiikalla ei pitkälle pötkitä, jos robotiikka ja tekoäly vievät työpaikat.

Ennuste: Koulutukseen panostaminen tosiaan kannattaa, sillä tulevaisuuden uudet työpaikat vaativat korkeaa osaamista. Lisäksi tarvitaan uusia malleja, jotka yhdistävät esimerkiksi palkka- ja vapaaehtoistyötä sekä kansalaispalkkaa.

Yhdessä

Yhteen hiileen puhaltamisesta ja kaveria ei jätetä -ajattelusta löytyy paljon esimerkkejä: talvisota, evakkojen asuttaminen, jälleenrakennus. Välillä näytti, että itsekkyys ja oman edun tavoittelu oli ajamassa näiden arvojen ohi, mutta nyt tuuli tuntuu taas kääntyvän. Kun suurten ikäluokkien ökyrikkaat muuttavat Portugaliin eläkepäivikseen välttääkseen veroja ja valittavat perintöveron epäoikeudenmukaisuutta, niin uuden sukupolven menestyjät lahjoittavat miljooniaan esimerkiksi nuorten syrjäytymisen estämiseen.

Ennuste: Kaveria ei edelleenkään jätetä ja kavereiksi tunnustetaan muutkin kuin kotikylän pojat ja tytöt. Eettisyys ja moraali nostavat päätään kaikkialla. Toinen mahdollisuus on, että Suomi, Eurooppa ja koko maailma möhlivät ja viidenkymmenen vuoden kuluttua kysytään taas, että ”miten te annoitte sen tapahtua?”

Synkkyys

Surkeus, itsemurhat ja kalsarikännit ovat niin tärkeä osa suomalaisuutta, että viimeksi mainittu on päässyt jopa ulkoministeriön emojiksi. Toki itsemurhia tehdään edelleen Suomessa aivan liikaa, mutta niiden määrä on kuitenkin laskenut yli 40 prosenttia huippuvuodesta 1990, ja esimerkiksi erilaisissa onnellisuuskyselyissä suomalaiset ovat jatkuvasti kärkisijoilla.

Ennuste: Suomalaisten alkoholin käytön ja itsemurhien määrä jatkaa laskuaan ja yksin dokaamista ei pidetä enää huvittavana vaan traagisena ilmiönä. Samalla Suomi siirtyy maailmaan, jossa anniskelualueen rajaaminen ei ole ainoa asia, joka erottaa järjestäytyneen yhteiskunnan anarkiasta. Suomalaisten onnellisuus vain kasvaa ja kehitämme oman kansainvälistä innostusta herättävän trendin tanskalaisten hyggen rinnalle.

Viikset

Ennen Kekkosta presidenteistämme vain yksi oli viiksetön. Viiksien yhdistäminen univormuun on ollut täydellinen voittajan strategia. Ensin kansakunnan kaapin päälle pääsi Mannerheim, sitten Tom of Finland.

Ennuste: Mahdotonta antaa. Viikset ovat arvoitus.

Matti Mäkelä

Kansainvälinen tulevaisuudentutkimuksen konferenssi Turussa 12.-13.6.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti