Tommi Kinnunen teki syyslehden Turkuvisan. (Valokuva: Jussi Vierimaa)
01.09.2017 | Syyslehti - Roope Lipasti

Tommi Kinnusen tärpit Kirjamessuille

Turkuvisa-sarjassa ajankohtaiset turkulaiset ihmiset tekevät Turku-aiheisen tietovisan ja antavat menovinkkejä. Kirjailija ja toinen Turun Kirjamessujen ohjelmavastaavista, Tommi Kinnunen, arvioi kysymykset tällä kertaa melko vaikeiksi.

Kirjailija Tommi Kinnusen mielestä tietokilpailu oli tällä kertaa hankala. Hiukan mukana oli myös huonoa arvaustuuria: Agricolan kohdalla vaaka kallistui hilkulla väärään eivätkä Reijo Mäen drinkit olleet tuttuja.

– Mutta inkunaabeli olisi pitänyt tietää, äidinkielenopettajana työskentelevä Kinnunen harmittelee.

Viimeisen vuoden tosin koulumaailma on ollut vain osa Kinnusen työnkuvaa, kun mies on yhdessä kirjailija Salla Simukan kanssa ollut vastuussa Turun Kirjamessujen ohjelmasta.

– Hienointa oli varmaankin kun viime keväänä kiersimme kaikki kustantamot läpi ja saimme kuulla, mitä kaikkea niiltä on tänä vuonna tulossa. Me toisin sanoen tiesimme ainoina koko maassa ihan koko vuoden kirjatarjonnan. Se oli hauska ajatus. Oli myös kiinnostavaa nähdä, kuinka eri lailla eri kustantamot ovat profiloituneet ja millaisia linjauksia niillä on esimerkiksi tietokirjojen suhteen. Kirjakaupassahan nähdään sitten kaikki sekaisin, joten siellä sitä erilaisuutta ei oikein huomaa.

Kinnunen kertoo, etteivät he halunneet lähteä kovasti muuttamaan toimivaa konseptia, mutta jotain uuttakin on syskyn messuvieraille tarjolla:

– Lähdimme liikkeelle ääniajatuksesta. Kirjallisuudessa kun on monia erilaisia ääniä, on vaikka sukupolvien ääniä, nuorten ääniä, mahdollisia ääniä, korkeampia ääniä ja niin edelleen. Halusimme, että messukävijä voisi jo etukäteen vähän valita niiden teemojen perusteella, mikä kiinnostaa.

Kinnusen tärpit Kirjamessuille

1. Olemme saaneet ihan uuden tilan käyttöömme. Siellä pidetään tekstiretriitti – eli kirjailijat lukevat ääneen teoksiaan koko messun ajan.  Kaikille meillehän on joskus ääneen luettu ja sillä lailla olemme kirjoihin alun perin tutustuneet. Tila on intiimi ja rauhallinen ja sinne voi tulla ja mennä niin kuin sopii.

2. B-hallissa on tänä vuonna uutena lastenlava – tai lasten alue – jossa on nimenomaan lapsille suunnattuja juttuja. Siellä on muun muassa sanataideohjaajien ohjelmaa ja löytyy myös pieni kustantajien lahjoittama ”kirjasto” josta voi hakea luettavaa. Ideana on, että lastenkirjailijat puolestaan ovat esiintymässä ihan samoilla lavoilla kuin kaikki muutkin, koska aikuisyleisöllehän he puhuvat.

3. Olemme yrittäneet vähentää 20 minuutin yksittäisiä kirjailijahaastatteluita ja pikemmin koota erilaisia ryhmiä keskustelemaan teemoittain eri aiheista. Siis jos vaikka joku on tehnyt tietokirjan jostain henkilöstä ja joku toinen romaanin siitä samasta tyypistä, niin otetaan heidät yhtä aikaa lavalle. Tai jos vaikka teemana on rakkaus, niin katsotaan mitä syntyy kun siitä keskustelemassa ovat romaanikirjailija, runoilija ja tietokirjailija.

Roope Lipasti

Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti