Anna-Sofia Tuominen. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


17.02.2017 | Kevätlehti - Kaupungin kosketus

Tilhet, pajut ja muut sai alkunsa Kupittaanpuistossa

Muusikko ja teatteriopiskelija Anna-Sofia Tuominen nauttii Turun taiteesta ja luonnosta.

1. Pieni kirjapuoti (Yliopistonkatu 28)
Äitini Katri Tuominen perusti kaupan kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen olen itse työskennellyt siellä enemmän tai vähemmän.

Pienyrittäjät elävöittävät kaupunkikulttuuria eri tavalla kuin suuret kauppaketjut. Pieni kirjapuoti on kulttuuriteko, koska kirjat ovat enemmänkin kuin vain tuote. Siellä käyvät asiakkaat tietävät saavansa hyvin henkilökohtaista palvelua.

2. Lapilan saari
Lapila on Naantalin saaristossa, Ruissaloa vastapäätä. Saaressa on 1700-luvulla rakennettu kartano, hylättyjä taloja ja vain muutamia mökkejä. Saarella on mystistä Suomen kulttuurihistoriaa, jota rakastan yli kaiken.

Isoisäni on rakentanut Lapilaan mökin, joka on nykyään minun. Siellä hän veisti pihan täyteen puuhevosia. Paikka on inspiroinut montaa Tilhet, pajut ja muut -bändimme kappaletta.

3. Vartiovuoren kesäteatteri
Olen asunut suurimman osan lapsuudestani Vartiovuorella. Kävin ensimmäisen kerran Turun kesäteatterissa kaksivuotiaana. Teatterissa käyminen kuului arkeeni, mikä on varmasti yksi syy, miksi opiskelen nyt Teatterikorkeakoulussa.

Suurimman vaikutuksen teki kesällä 1997 esitetty Robin Hood. Se oli päräyttävä tapaus. Osaan edelleen näytelmän laulut ulkoa.

4. Aurinkobaletti (Itäinen Rantakatu 64)
Aurinkobaletissa tehdään rohkeasti uudenlaista tanssia. Esitykset ovat helposti lähestyttäviä, mutta samalla taiteellisesti korkeatasoisia.

Kun sanat eivät riitä, tanssi on tärkeä ilmaisuväylä. Kinesteettinen empatia syntyy tanssin kautta.

5. Katariinanlaakson luonnonsuojelualue
Nuorilla aikuisilla on usein kaipuu luontoon. Pääsenkin nykyisessä kotikaupungissani Helsingissä harvoin luonnon äärelle. Näen kuitenkin paljon unia eläimistä, kuten susista ja karhuista.

Katariinanlaakso on kreisin hieno. Siellä vallitsee luonnon arkkitehtuuri: risukot ja puut kasvavat miten sattuu. Alueella kävely on rentouttavaa.

6. Dynamo (Linnankatu 7)
Dynamo tuntuu olohuoneelta, mutta siellä voi kreisibailata koko yön. Dynkkyyn on aina siistiä palata, kun baarissa näkee paljon vanhoja tuttuja.

Dynamo on myös kiva keikkapaikka, Tilhet, pajut ja muut esiintyi siellä pari vuotta sitten. Nuorempana Turun Klubi oli suosikkiyökerho, mutta nykyiseen Gongiin ei ole erityistä suhdetta. Siellä olemme esiintyneet bändin kanssa vain kerran, mutta olisi kiva päästä uudelleen.

7. Arvinkatu 5, Portsa
Portsa on värikäs kaupunginosa. Arvinkadulla on Aurinkobaletin perustaja Raija Lehmussaaren tanssisali. Olen harrastanut tanssia Lehmussaaren koulussa pienestä asti, mutta on ollut hienoa päästä myös itsekseen harjoittelemaan.

Arvinkadun tanssitila on ihana ja inspiroiva: talo on vanha ja kallellaan sekä salin tummilla puuseinillä on Aurinkobaletin vanhoja julisteita.

8. Turun nuori teatteri (Ursininkatu 4)
On tärkeää, että nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään. Teatterissa ollaan ryhmätyön ytimessä ja opitaan taiteen keinoin suvaitsemaan erilaisia ihmisiä ja heidän mielipiteitään.

Olin mukana Turun nuoren teatterin produktioissa yläkouluikäisenä. Ne vuodet opettivat paljon. Olin lapsesta asti haaveillut näyttelijän urasta, mutta kun esitysten jälkeen luuttusi TNT:ssa vessoja ja lattioita, tajusi, että näyttelijän työ on muutakin kuin lavalla säteilemistä.

9. Televisio Lifestyle Store (Hämeenkatu 32)
Televisio on hieno kauppa hienolla paikalla. Omaperäisen ja värikkään vaateliikkeen tuotteet ovat suomalaisten suunnittelijoiden tekemiä.

On hienoa, että löytyy yksityisiä kauppoja, jotka uskaltavat tehdä omaa linjausta. Televisiossa inspiroidun vaatteista ja löydän aina jotain ostettavaa.

10. Kupittaanpuisto
Kesällä 2010 tutustuin Kupittaanpuistossa Tilhet, pajut ja muut -yhtyeemme lauluntekijä Juho Hoikkaan. Aloimme heti vääntämään musiikista. Huomasimme, että meitä yhdistää moni asia: Juho kirjoittaa paljon biisejä, minä rakastan laulamista. Tilhien ensimmäinen keikka oli seuraavana vuonna, ja sitten saimme levytyssopimuksen Suomen Musiikki -levy-yhtiöstä.

Mihin kaikkeen yksi hieno ilta Kupittaanpuistossa johtikaan. Päätimme myös viime kesän kiertueemme Musapiknikiin Turussa. Musapiknik on hieno tapahtuma, joka jatkuu toivottavasti pitkään.

Haastattelu: Ellinoora Sandell

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset kertovat itseensä liittyvistä paikoista Turussa.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti